Památkově chráněnou vilu Gustava Geipela v Aši koupil soukromý vlastník

26. březen 2024 11:35

Historická vila Gustava Geipela v Aši na Chebsku má nového majitele. Po dlouhém procesu dražby, který započal v roce 2021, se objekt podařilo prodat soukromé firmě.

Nový majitel plánuje využít vilu k vlastnímu bydlení, ještě předtím ale bude nutné provést rekonstrukci. S ohledem na památkovou ochranu bude průběh rekonstrukce sledovat a schvalovat památkářský úřad.

„Podle těch dokumentů, které jsme obdrželi, tak vlastně krov i část patra je napadená dřevomorkou. Ponese to obrovské investice a samozřejmě je tam taky vzlínající vlhkost,“ uvedl nezávislý místostarosta Pavel Matala, poukazující na nutnost důkladné rekonstrukce vily.

Vila patřila významnému továrníkovi

Vila pochází z roku 1888 a nachází se v blízkosti historického centra Aše. Její architekturu navrhli zdejší architekti Johann Köhler a Josef Pschera pro významného textilního továrníka Gustava Geipela. Budova je vystavěna v romantizujícím historismu a nese prvky lidové architektury, jako je dřevěný štít nebo balkon.

Reprezentativní prostory vily se nacházely v přízemí, kde dodnes zůstává zachován dřevěný bohatě vyřezávaný strop, což svědčí o původní bohatosti a eleganci domu.

Po smrti Gustava Geipla vlastnila vilu další podnikatelská rodina Fischerů, a v pozdějších letech zde byla umístěna i policejní stanice. Avšak dlouhá léta vila chátrala. Nový vlastník tak přináší naději na obnovu a zachování této významné historické památky.

Spustit audio