Od února musejí řidiči počítat v Ústí nad Labem s komplikacemi při průjezdu křižovatkou pod Větruší. Začnou tam hned tři velké opravy

19. leden 2024 09:11

Řidiči musejí v následujících týdnech a měsících počítat s dopravními komplikacemi v Ústí nad Labem. Najednou se totiž bude hned na třech místech pracovat kolem křižovatky pod Větruší. Vede tudy přitom hlavní tah k dálnici D8 a na Děčín. Úpravy souvisí i s plánovanou opravou Benešova mostu.

Dopravní omezení začnou na začátku února ve Střelecké ulici, kudy míří doprava z kruhového objezdu k dálnici D8. Železničáři tam totiž budou měnit most, který nad silnicí vede.

Konstrukci má sundat mohutný jeřáb. „Stěžejní tam bude postavení jeřábu do pravého jízdního pruhu, respektive do pruhu ve směru k okružní křižovatce. Je to velký jeřáb, který bude rozpatkovaný přes celý ten pruh,“ popisuje Bořivoj Leszko z firmy Strabag Rail.

Doprava tak pojede obousměrně jen jedním jízdním pásem. Oprava mostu má být hotová do začátku srpna a vyjde zhruba na 80 milionů korun.

Současně s touto opravou budou dělníci pracovat i na úpravě usazení protipovodňových stěn. „Budou ubourány části betonu a odstraněna nevyhovující výztuž, která tam bude následně vrácena a znovu to bude dobetonované do původního tvaru i místa,“ přibližuje Lukáš Avenarius z AZ Consult.

Řidiči musejí počítat se zdržením i kvůli úpravám křižovatky pod Větruší

Třetí velkou akcí bude úprava vlastního kruhového objezdu a křižovatky pod Větruší.

Během opravy Benešova mostu se totiž řidiči nedostanou z Mariánského mostu na Předmostí a budou muset pokračovat až pod Větruši. Kraj proto potřebuje zvýšit kapacitu jedné z hlavních křižovatek v krajském městě.

„Přiděláváme další odbočovací pruh. Dnes je tam jen jeden a jeden na Prahu, takže se nově udělá nový jízdní pruh pro odbočení doprava na okružní křižovatku, zároveň se také přidá další pruh – s možností odbočení na levou stranu. Nově se udělá to, že se upraví ostrůvek a umožní se odbočení nejen na Lovosice, ale i na Děčín,“ shrnul vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Práce na úpravě křižovatky a kruhového objezdu vyjdou podle krajské správy silnic zhruba na 20 milionů korun a hotové mají být v červenci.

Během všech oprav bude doprava vedena různými objízdnými trasami pod Větruší. Řidiči ale musí počítat se zdržením.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související