Od tragické železniční nehody ve Studénce uplynulo deset let, případ stále není uzavřen

8. srpen 2018 08:10

Desáté výročí od tragického železničního neštěstí si dnes příbuzní obětí a cestující z vlaku připomenou přímo u památníku ve Studénce. Na pietní vzpomínce se setkají hodinu před polednem.

Osmého srpna 2008 se do kolejiště zřítil opravovaný most a vzápětí do něj narazil mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynuly čtyři ženy a dva muži, dva lidé zemřeli na následky zranění později. Zraněno bylo 95 cestujících. Někteří mají doživotní následky.

Justice se případem zabývá sedm let a stále neobjasnila příčinu neštěstí. Desítku obžalovaných soud podle nepravomocného rozsudku zprostil viny.

Při srážce přišla o život i 23letá studentka z Polska. Její otec Kazimir Litvin se podivuje nad tím, že vše trvá tak dlouho. Chce vědět, kdo takovou tragédii způsobil.

Kousek od místa neštěstí je železářství, kde pád mostu viděli. „Velká rána a hodně prachu. To nebylo vidět tak půlhodiny. Chvíli trvalo, než nám vůbec došlo, co stalo,“ vzpomínala už dříve Helena Matuškovičová. Podle ní byly problémy s mostem ještě před jeho pádem. „Začal se vlnit ten den, co se to stalo. Myslely jsme, že máme nějaké halucinace,“ dodala svědkyně.

Soud zprostil viny všechny obžalované v kauze železničního neštěstí ve Studénce

Tragická nehoda vlaku u Studénky

Novojičínský soud zprostil viny všech 10 lidí obžalovaných z obecného ohrožení kvůli železničnímu neštěstí ve Studénce z roku 2008. V důsledku tragédie, kdy vlak narazil do mostu, který spadl na trať, zemřelo osm lidí, 95 bylo zraněno. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal. Soudce během zdůvodnění osvobozujícího rozsudku řekl, že se přesně neví, proč most spadl, a neprokázalo se, že by skutek spáchali právě obžalovaní.

I když měl soud k dispozici celou řadu posudků, příčinu neštěstí neobjasnil. A soudce Jaromír Pšenica proto všech deset obžalovaných zprostil viny. „Máme za to na sto procent, že nevíme, proč skutečně ten most spadl,“ uvedl ve zdůvodnění soudce.

Případ má teď na stole odvolací senát a má takové podmínky k práci, aby rozhodl co nejrychleji. „Jsme si vědomi toho, že trestní řízení v daném případě trvá velmi dlouho, a proto jsme senátu, který věc projednává, uvolnili ruce. Tomuto senátu tedy byl zásadním způsobem snížen počet přidělovaných věcí,“ potvrdil místopředseda Krajského soudu v Ostravě Igor Krajdl.

Kdy o odvolání senát rozhodne, není zatím jasné.

autor: ada
Spustit audio

Související