Ochrana dýchacích cest je povinná i v MHD. Ne všichni cestující jsou to ale stále ochotni dodržovat

27. říjen 2021 08:23

Na hromadné akce ve vnitřních prostorách můžou lidé nově jen s respirátorem. Ministerstvo zdravotnictví opatření zavedlo kvůli rostoucímu počtu nakažených nemocí covid-19. Rozšiřuje tak stávající opatření, kdy lidé musí mít zakrytý nos a ústa třeba v obchodech, na úřadech nebo v hromadné dopravě. 

Čtěte také

Jak se ale v hradeckých trolejbusech a autobusech přesvědčil reportér Tomáš Lörincz, cestující bez roušek nejsou výjimkou.

Jsme v trolejbusu číslo šest a z hlavního nádraží směrem do centra jede celkem sedm lidí. Roušku nebo respirátor ale má jen šest z nich. Koronavirové statistiky rostou, ale v hromadné dopravě se nic nemění.

Pořád existují lidé, kteří vládní nařízení ignorují a nebo s ním přímo nesouhlasí.

Čtěte také

„To absolutně ústava zakazuje, aby nám tady kdekdo nařizoval, že teď budeme chodit třeba v kraťasech. Neexistuje, nemohou nás omezovat jen tak," říká Lenka z Hradce Králové, která je rozhodnuta.

A není sama, podobné názory s novým nařízením nejspíš nezmizí. Většina vestujících ale respirátor nasazen měla, včetně Sabiny, která ho používá, přestože je už plně očkovaná.
„Přijde mi, že všichni se drží toho svého názoru a pokud tady budou lidé, kteří nařízení bojkotují, tak ten covid tady bude pořád, nezbavíme se ho."

Takže i v MHD je to vlastně stejné jako v celé společnosti. A jiné to nejspíš nebude ani po dalším zpřísnění opatření.

Čtěte také

Samotní řidiči s tím nic dělat nemohou, vysvětluje ředitel hradeckého dopravního podniku Zdeněk Abraham.
„Oni nemají tu pravomoc. Tu mají veřejní činitelé, městská nebo státní policie."

A řidiči ani nemají interní pokyn lidi bez roušek přesvědčovat nebo jim zakazovat jízdu. Přesto je upozorňují a funguje to. Říká jeden z řidičů.
„Když jsem například při nástupu předními dveřmi požádal cestujícího, že nemá ochranu úst a nosu, tak vždy bez problémů vyhověl a nasadil si to."

Dopravní podnik doufá, že i dál bude většina cestujících zodpovědná a to přesto, že začínají platit další opatření. Jedinou novinkou, která přichází na řadu v souvislosti s hradeckou hromadnou dopravou je ale to, že bez roušky nebo respirátoru nesmíte už ani do vnitřních prostor. Třeba se žádostí o dobití městské karty do informační kanceláře.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související