Obyvatelé Nového Klapý bojovali zbytečně. Truck centrum u jejich domů zřejmě stát bude

26. říjen 2017

Obyvatelé ze spolku Nové Klapý – Lovosice bojovali pět let proti tomu, aby vedle jejich domovů vzniklo servisní centrum pro kamiony. Teď se dozvěděli, že poslední z jejich odvolání bylo zamítnuto.

Spolek se odvolal proti závaznému stanovisku Krajské hygienické stanice, které nemá proti stavbě námitky. Odvolání posuzovalo Ministerstvo zdravotnictví, které odvolání obyvatel zamítlo.

Obyvatelé Nového Klapý se snažili už předtím situaci změnit – podali žalobu na platnost územního plánu. Chtěli upozornit na to, že oblast byla původně určená pro bydlení. Nelíbilo se jim, že minulé zastupitelstvo schválilo změnu plánu, která už stavbu truck centra umožňuje, navíc bez vědomí obyvatel.

Krajský soud loni v červnu uznal, že se jednalo o podstatnou změnu, ke které by měli mít obyvatelé města možnost se vyjádřit. Územní plán jako celek ale zůstal v platnosti, soud pouze zrušil označení lokality. Zastupitelstvo tedy znovu jednalo o změně územního plánu, lidé už se mohli vyjádřit, ale výsledek je od loňského října takový, že lokalita je už oficiálně komerční oblastí. Takže se stavět může.

Společnost Volvo je v současnosti s přípravami stavby prakticky znovu na začátku. Bude teď čekat na to, jestli stavební úřad v Lovosicích vydá územní rozhodnutí, poté zažádá o stavební povolení.

O termínech, kdy by teoreticky mohla stavba začít, se ještě nedá moc diskutovat. Jak se naše redaktorka Lucie Valášková dozvěděla od Josefa Olmra ze společnosti Volvo, pro jejich další plánování je samozřejmě směrodatné získání těchto dokumentů. A k těmto rozhodnutím se opět může kdokoli z účastníků řízení odvolat.

Podle slov předsedy spolku obyvatel Milana Rygla oni už to nebudou: „Nevidím žádný způsob, jak bychom tuto situaci mohli zvrátit. Obyvatelé už jsou víceméně znechuceni, že to takovou dlouhou dobu trvá a už jsou i rezignovaní.“

autor: Lucie Valášková
Spustit audio