Obchvat na silnici mezi Mostem a Žatcem by měl být hotový v druhé půlce listopadu

13. červenec 2016

Obchvat obce Velemyšleves u Žatce na Lounsku má být podle Ředitelství silnic a dálnic hotový 18. listopadu. Na silnici I/27 směřující z Mostu na Plzeň by se tak řidiči měli dočkat zjednodušení dopravy. Tisícovky aut a kamionů už nebudou muset sjíždět ostrými serpentinami do hlubokého údolí Chomutovky. Velemyšlevsi se vyhnou díky víc než půl kilometru dlouhému mostu.

Vávrovi žijí hned u silnice, která vede do Žatce, takže s hustou dopravou a s problémy okolo mají dennodenní zkušenost.

Oba se těší, až bude obchvat konečně hotový.: „Víte co? To je osvobození! Už kolikrát jsme měli v baráku nabourané auto nebo autobus, to je neštěstí. A přejít na druhou stranu? To se nedá…“ „Pracují na tom, nevypadá to, že by to nějak prodlužovali. Už dvakrát se termín té stavby prodlužoval, tak až to bude, budeme rádi.“

„Konstrukce mostu na obchvatu Velemyšlevsi je podle mě jedna z nejkrásnějších staveb v celé České republice. Měří 532 metrů a je tvořen dvěma hlavní opěrami a pěti pilíři,“ popisuje Petr Vacek z ŘSD.

Stavba mostu na obchvatu Velemyšlevsi

Zhruba za měsíc by měla být dokončena betonová část mostu a začnou se montovat mostní příslušenství. „Římsy, zábradlí, svodidla…“ vypočítává Vacek a dodává: „To nejhorší už máme za sebou. Bývá to, jako u každé stavby, řešení zakládacích podmínek. To mělo největší vliv na termín dokončení stavby. Museli jsme doplnit i geologický průzkum, protože se tu nacházely velmi nepříznivé podmínky.“

Pokud stavbařům bude přát počasí, měl by být celý obchvat hotový do 18. listopadu. Jeho předpokládaná cena je zhruba 600 milionů korun.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio