Obce postižené bouří a tornádem dostanou od Ústeckého kraje téměř 5 milionů korun

13. červenec 2021 09:57

Ústecký kraj dá obcím postiženým ničivou bouří a tornádem celkem téměř 5 milionů korun. Jednomyslně o tom na mimořádném jednání rozhodli krajští zastupitelé. Víc než polovina peněz půjde na pomoc třem obcím v Ústeckém kraji.

„Přímo pro obce v Ústeckém kraji jsme schválili pomoc ve výši 2,7 milionu korun. Je to rozdělené tak, že 2 miliony půjdou pro obec Kryry, pod kterou spadá i nejvíc postižené Stebno. 200 tisíc korun půjde pro Blatno a 500 tisíc pro obec Kluček, která byla postižená přívalovým deštěm,“ uvedl hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Ústecký kraj pošle peníze i na jižní Moravu, kterou postihlo tornádo. Původně schválila rada kraje finanční pomoc ve výši milionu korun. Nakonec pošle kraj na Moravu dvounásobek.

Podle hejtmana je k dispozici i materiální pomoc. „Stále od nás platí nabídka, že jsme schopni darovat 5 montovaných domků v hodnotě 10 milionů korun,“ doplnil Jan Schiller.

Bouří postiženým obcím v Ústeckém kraji pomůžou přímo i krajští úředníci.

„Máme zprávu, že ministerstvo životního prostředí bude vypisovat výzvu na poškozenou zeleň a skládkování jako takové, které vzniká z těch bouracích prací. Takže tam posíláme naše úředníky, aby pomohli obcím s administrací právě těch dvou výzev – asi nejdůležitější bude ta obnova zeleně,“ shrnul hejtman.

V krajském fondu pro mimořádné události stále peníze jsou

Lidé ze Stebna, Blatna a Klučku na Lounsku by mohli dostat peníze i nad rámec současných darů.

„Pokud budou ještě nějaké další, individuální požadavky, zejména ze strany občanů, jsme schopni jako rada uvolnit menší částky, je to v kompetencích rady, pro nějaké naléhavější potřeby občanů, kteří tam žijí,“ uvedl po zasedání náměstek hejtmana Jiří Kulhánek z ODS.

V tomto případě by se mělo jednat o 100 000 korun pro každého žadatele.

Současnou finanční pomoc uvolnil Ústecký kraj z fondu pro mimořádné události. V něm aktuálně zbývá víc než 12 milionů korun.

„Peníze tam ještě jsou, takže se dá počítat s tím, že je možné využít je na nějaké další nečekané situace,“ dodal náměstek hejtmana Jiří Kulhánek.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související