O budoucnosti centra Mostu budou jednat mezinárodní týmy odborníků

26. březen 2024 14:11

Most chce hledat návod na využití prostoru a smysluplný rozvoj městského centra nejen u českých, ale hlavně u zahraničních odborníků. Město proto letos zahájí mezinárodní soutěžní dialog. Zapojit by se do něj měly týmy složené z architektů, urbanistů, ekonomů i sociologů. Na konci dialogu by Most měl vědět, jak dál pracovat se svým modernistickým centrem.

Podle architekta Jana Harciníka je nutné, aby se do dialogu zapojila místní odborná veřejnost, obyvatelé i vedení města a týmy složené z architektů, urbanistů, ekonomů a sociologů – nejen z jiných částí Česka, ale hlavně ze zahraničí.

Architekti by se měli snažit o dodržení modernistického ducha centra Mostu, ekonomové musí rozvoji dát smysl, aby v centru nestály jen prázdné budovy, urbanisté budou mít za úkol vytvořit prostředí, ve kterém rozvržení služeb a bydlení bude dávat smysl.

Vítězná koncepce by mohla být známá za tři roky

Most Harciník přirovnal k městu Brasilia v Brazílii, které také vzniklo modernisticky na zelené louce. Proto očekává, že bude o účast v dialogu zájem přinejmenším celoevropský.

Vítězné koncepce by vedení Mostu mělo vybírat na přelomu let 2026 – 2027.

Ze všeho nejdřív musí Most vybrat takzvaného administrátora. Ten za pět milionů korun bude mít celý soutěžní dialog na starosti – tedy vyhledání, oslovení odborných týmů, pořádání konferencí i další procesní úkony.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související