Nutrie ničí břehy řeky Loučné, Litomyšl je začala odchytávat

13. březen 2024 13:24

Na březích řeky Loučné v Litomyšli se po několika letech opět přemnožily nutrie. Zvířata ničí břehy. Lidé je krmí, což láká do této lokality také potkany. Město proto začalo nutrie odchytávat a předává je záchranným stanicím.

„Ačkoliv se jedná o velmi roztomilé tvory, které kolemjdoucí velmi rádi pozorují a krmí, jejich pobyt v našem městě není zcela žádoucí,“ řekl místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).

Čtěte také

Při kousnutí může být nutrie nositelem vážných infekčních nemocí, jako je krysí žloutenka nebo salmonela. Nutrie jsou také hostiteli cizopasníků, zejména svalovce, dodal. Nutrie ničí místo, kde žijí. Když je špatné počasí, budují si jako úkryt dlouhé tunely, čímž postupně eroduje terén a stromy ztrácí pevnou půdu pod kořeny.

Zvířata také okusují kořeny stromů, které pak nemohou sát vodu, odumírají a mohou se vyvrátit. „Na první pohled tak zpočátku škody nejsou vidět, ale mohou mít nebezpečné důsledky,“ uvedl místostarosta.

Nutrie v Praze, ilustrační foto

Nutrie se velmi rychle rozmnožují. V jednom vrhu rozšíří kolonii o pět až šest jedinců. Samice přitom může mít mláďata několikrát ročně. Město tak nutrie odchytává, první odchyt provedlo v roce 2016. Následně je opakovalo v letech 2017, 2019, 2021 a 2022.

„Odchycené jedince si odebírají záchranné stanice pro rozšíření druhové bohatosti,“ upřesnil Kašpar. Loni se nutrie zase přemnožily. Odborná firma odchytla v únoru 15 zvířat, druhý odchyt město plánuje v březnu. Lidé by neměli nutrie krmit. Krmivo, které tam lidé nosí, totiž láká potkany a přemnožují se také, dodal Kašpar.

Nutrie (ilustrační foto)

Nutrie říční

Nutrie je velký hlodavec pocházející z Jižní Ameriky. K nám byly nutrie dovezené v roce 1924 z Argentiny na farmu v Jablonném nad Orlicí jako první v Evropě. O 10 let bylo v tehdejším Československu už okolo 100 farem s nutriemi. Zhruba od 70. let se začaly objevovat i ve volné přírodě, protože unikly ze zajetí. Oblíbily si hlavně teplejší nížiny středních a východních Čech.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související