Novým senátorem za Trutnovsko se stane starosta Vrchlabí Sobotka. S náskokem porazil Hlavatého

13. leden 2018 17:55

Novým senátorem za Trutnovsko se stane starosta Vrchlabí Jan Sobotka (za STAN). Ve druhém kole doplňovacích voleb porazil majitele královédvorské textilky Juta Jiřího Hlavatého (za ANO), kvůli kterému se volby konaly.

Starosta Vrchlabí Jan Sobotka (za STAN) bude senátorem jen dva roky a devět měsíců. Ve druhém kole doplňovacích voleb získal přes 28 tisíc hlasů, podnikatel Jiří Hlavatý (za ANO) jen zhruba 14 tisíc hlasů.

Na Trutnovsku byl o senátní volby, které se konaly ve stejném termínu jako první kolo voleb prezidentských, značný zájem. Zatímco v prvním kole volební účast podle Českého statistického úřadu dosáhla necelých 23 procent, ve druhém to bylo podle předběžných výsledků bezmála 60 procent.

Vysoká účast ale provázela prezidentské volby v celém Královéhradeckém kraji. Přesáhla 63 procent, podobně jako v prvním kole prezidentských voleb v roce 2013.

Volby kvůli Hlavatému

Doplňovací volby do Senátu se konaly kvůli podnikateli Jiřímu Hlavatému (za ANO), který byl v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do sněmovny, a mandát senátora mu tedy automaticky zanikl. Pak ale oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu (více ZDE).

Logo

Poslaneckého mandátu se ale Hlavatý vzdal. Ve druhém kole se utkal se starostou Vrchlabí Janem Sobotkou (za STAN), který dostal v prvním kole nejvíce hlasů.

V prvním kole doplňovacích voleb do Senátu Sobotka získal 33,51 procenta hlasů, Hlavatý pak 25,21 procenta hlasů. Celkem se letos v obvodu č. 39 ucházelo o funkci senátora devět kandidátů.

S velkým odstupem třetí skončila majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová kandidující za Nezávislou iniciativu (NEI), získala 11,88 procenta hlasů. Čtvrtý byl nestraník a kandidát Pirátské strany Jaroslav Dvorský z Trutnova se ziskem 10,59 procenta hlasů. Další kandidáti se už přes desetiprocentní hranici nedostali.

„Já jsem se nenechal zvolit poslancem. Musíte se obrátit na 4850 lidí, kteří mě vykroužkovali. A jich se zeptejte na to, aby zaplatili náklady na dodatečné volby. Ale ne mě. “

Jiří Hlavatý (exsenátor a exposlanec)

autor: kno | zdroj: ČTK
Spustit audio