Nový chrudimský městský architekt: Vznik jezdeckých schodů jsem chápal, teď tiše nadávám

11. březen 2024

V Chrudimi mají od začátku letošního roku nového městského architekta. Tím se stal Martin Nedvěd. Jak sám říká, role městského architekta je důležitá, v představách lidí je ale značně zkreslená.

„Mají pocit, že je to nějaký hlavní projektant, který město nakreslí podle svých velkolepých představ a tak to prosazuje. Rozhodnutí, kam to město bude směřovat, má spočívat hlavně na voleném vedení,“ říká Martin Nedvěd, jehož role tak bude spíš poradní.

K Chrudimi má nový městský architekt blízko, díky čemuž ví, co se za poslední roky povedlo a co už méně. Například kontroverzní schody v Široké ulici, které jsou trnem v oku mnoha motoristům, podle něj měly v době svého vzniku opodstatnění.

Architekt Martin Nedvěd

„Ještě nebyl severo-jižní obchvat Chrudimi, hodně lidí si zkracovalo cestu přes centrum. Z hlediska zpomalení to mělo význam. V dnešní době, pokaždé když tam jedu, tak tiše nadávám. Na druhou stranu, když vidím některé řidiče, jak projíždí vedlejšími ulicemi, tak pokud by tam nebyly schody, musela by tam být jiná forma zpomalovací zábrany.“

Pryč s auty z měst

„Automobily a zeleň jsou dvě témata, která se opakují od chvíle, co jsem začal. Ať už jde o podněty od veřejnosti, nebo místní samosprávy. Kdybyste mě tady měl před deseti lety, asi bych, jako mladý absolvent architektury byl příznivcem radikálních řešení, vytěsňování aut z města, preference pěší dopravy a tak podobně. Dnes, když mám rodinu, už to tak nevidím. To auto v určitých životních etapách potřebujete. Parkovací domy jsou jednou z cest. Musí to jít ruku v ruce s nějakými opatřeními na omezování aut v ulicích, aby byla motivace v domech parkovat,“ říká Martin Nedvěd.

Může parkovací dům vypadat hezky? Dá se pracovat na odstranění vizuálního smogu? A co se z hlediska architektury v Chrudimi povedlo? Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Nedvědem.

Spustit audio

Související