Nohy do „O“ a do „X“ dokáží lékaři srovnat. Pomůže to nejen pacientovu sebevědomí, ale hlavně kolenům

26. září 2023

Aktivní, relativně mladý člověk kolem padesátky, jinak zdravý, ale stěžující si na bolest po stranách kolenou, kterému se nohy víc a víc stáčejí do „O“, nebo „X“. To je typický adept na takzvanou korekční osteotomii. Při zákroku se narovná holeň pod kolenem. Pacientovi se uleví a může si dál užívat aktivního života s vlastními klouby.

„Pacienty, kteří splňují věkové kritérium, ještě posíláme na rentgen celé osy dolní končetiny, abychom zjistili, jestli je korekční osteotomie možná. Zároveň zvažujeme, kolik bude potřeba otevření na holenní kosti, aby to vedlo k požadované změně. Předoperační plánování je tedy relativně složité a časově náročné,“ popisuje ortoped Tomáš Trnka.

Korekční osteotomie podle něj není vhodná pro každého. „Řada pacientů má na pohled osovou deformitu, ale ta není způsobená špatně narostlou kostí a vznikla kvůli úbytku chrupavky na jedné straně kolena. Říkáme, že milimetr ubylé chrupavky znamená stupeň deformity. To tento zákrok neřeší, my upravujeme deformitu kostí,“ vysvětluje.

Čtěte také

Lékaři kost naříznou v určitém úhlu a narovnají ji. „Podle stupně rozevření uvažujeme nad tím, jestli dáme pacientovi do otevřené kosti kostní štěpy. Ty mohou být buď z jeho pánve, nebo se používají štěpy z hlavice stehenní kosti od dárce,“ říká ortoped.

Kost v požadovaném postavení poté lékaři fixují dlahou se šrouby. „Pak už se to jen standardně zašije a operace je hotová. Šrouby se zpravidla po čase vyndávají, ale pacientům doporučujeme počkat minimálně rok a půl po operaci,“ dodává Tomáš Trnka.

Naprostá většina pacientů podle něj přichází s deformitou nohou do „O“. „Podle stupně poškození to korigujeme do lehkého X. Potřebujeme totiž, aby změna té mechanické osy byla opravdu výrazná. Uvádí se, že třístupňová deformita nohy do O znamená až 95procentní zatížení vnitřní části kolenního kloubu. My to potřebujeme vlastně překorigovat na druhou stranu, abychom odlehčili kloub,“ uvádí.

Celý rozhovor o korekční osteotomii s lékařem Tomášem Trnkou, který působí na ortopedii v českobudějovické nemocnici a v ambulanci v Trhových Svinech, si poslechněte online.

Spustit audio

Související