Nevýhodný prodej pozemků v Liberci

26. září 2006
Pod kůži

A teď pojďme do Liberce. Tamní ekologická Společnost přátel přírody podezírá město, že nevýhodně prodalo pozemky pod budoucím hypermarketem v budované obchodně průmyslové zóně Liberec - sever a že špatný obchod ochudil radnici o mnoho milionů korun. Jak se věci mají, na to se teď podíváme s redaktorkou Ivanou Bernáthovou.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Zastupitelstvo odsouhlasilo, že prodá tyto lukrativní pozemky společnosti Investorsko-inženýrská za cenu sto padesát korun za metr čtvereční. Přitom, jak zdůrazňuje předseda ekologů Jan Korytář, soukromí vlastníci dostali za pozemky mnohem víc.

Jan KORYTÁŘ, předseda Společnosti přátel přírody, Liberec:
Byl vykoupenej deset tisíc šest set sedmdesát čtyři metrů od pěti majitelů, který se prodávaly za šest set osmdesát pět korun.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Jan Korytář nechápe, proč město neprodalo své pozemky hypermarketu rovnou.

Jan KORYTÁŘ, předseda Společnosti přátel přírody, Liberec:
Tam to vychází, že pokud by to dokázal realizovat jenom za poloviční cenu co ty soukromníci, by bylo město se svým aparátem, se svými odborníky, se svými kontakty a informacemi jenom z poloviny tak dobré jako ty soukromníci, tak mohlo získat navíc o devatenáct milionů. A kdyby to dokázalo prodat za tu cenu, kterou to prodali soukromníci, což si myslím, že město mohlo, tak mohlo získat jenom za ty pozemky pod hypermarketem o padesát čtyři milionů víc, než skutečně získalo.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Jan Korytář upozornil ještě na to, že část pozemků společnost Investorsko-inženýrská prodala firmě Praha West Investment za devítinásobek nákupní ceny, za třináct set padesát korun. Podle něj někdo záměrně, nebo z nedbalosti připravil město o desítky milionů korun. Předseda představenstva Investorsko-inženýrské Petr Kupf označuje tuto kalkulaci za nesmyslnou.

Petr KUPF, Předseda představenstva Investorsko-inženýrské:
Mně to připadá trošku úsměvné, protože takových kalkulací samozřejmě lze udělat mnoho a jsou tam věci vytržené z kontextu. Když jsme průmyslovou zónu Sever spouštěli, tak ta zóna vycházela velmi špatně a celý ekonomický výsledek končil v červených číslech. I nabídka vlastně té ceny pro město vycházela z těchto kalkulačních čísel. V momentě, kdy jsme vlastně spouštěli tento projekt, dělali jsme první výkupy se soukromníky ještě předtím, než jsme vykupovali pozemky od města, tak jsme se pohybovali řádově okolo dvě stě korun za metr čtvereční. Je pravdou, že někteří nás donutili k vyšším cenám, a to zejména proto, že měli pozemky, které ležely na přístupové komunikaci, kterou v současné době budujeme.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Petr Kupf tvrdí, že hypermarket projevil zájem o místo v nové zóně až později.

Petr KUPF, Předseda představenstva Investorsko-inženýrské:
Ta poptávka vznikla až poté, co jsme celou tu zónu vlastně legislativně připravili a začalo se o ní hovořit.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Dejme nyní slovo městu Liberec, konkrétně náměstkyni primátora Evě Kočárkové. Té se tahle transakce jevila od počátku jako nevýhodná, ale nakonec hlasovala pro prodej pozemků za sto padesát korun za metr. Vysvětlila mi proč.

Eva KOČÁRKOVÁ, náměstkyně primátora města Liberce:
Já bych se musela vrátit už k historii, to znamená k té původní smlouvě, kdy ty pozemky byly v takové euforii podpory podnikání pronajaty dlouhodobě firmě Eurocentrum Plus.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Protože ale předchozí developer se zónou mnoho let vlastně nic nedělal a investoři byli už netrpěliví, nakonec Eva Kočárková s prodejem za sto padesát korun za metr spolu s ostatními zastupiteli souhlasila.

Eva KOČÁRKOVÁ, náměstkyně primátora města Liberce:
Původní cena teda byla sto korun, proti které jsem tedy výrazně protestovala. I na zastupitelstvu jsem zdůvodňovala, že to není správná cena, že by měli doplatit alespoň to, co nabízel ten druhý zájemce, to byla plzeňská firma, což se tehdy teda nestalo, prodalo se to za sto korun.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
A teprve když se do toho vložil Úřad pro hospodářskou soutěž, tak Investorsko-inženýrská padesát korun za metr čtvereční doplatila.

Eva KOČÁRKOVÁ, náměstkyně primátora města Liberce:
Takže město z těch původních třiceti šesti milionů dostalo nakonec padesát čtyři miliony. A já sama jsem přesvědčená, že na tom ten developer tedy hodně vydělal.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Jak dodala Eva Kočárková, nejedná se tedy, jak často developeři zdůrazňují, o čistě privátní průmyslovou zónu, když je tímto způsobem de facto dotována veřejnými penězi. Zastupitel Pavel Harvánek, který hlasoval proti takto nízké ceně za pozemky pod hypermarketem, se přimlouvá za to, aby byla takováto rozhodování libereckých radních více pod kontrolou veřejnosti.

Pavel HAVRÁNEK, zastupitel:
Maximální transparentností při zadávání všech veřejných zakázek stejně jako podrobné informování občanů o jednání rady, aby se maximálně veřejnost do spolurozhodování mohla zapojovat.

Jiří CHUM, moderátor:
Prodej pozemků pod průmyslovou zónou v Liberci, téma pro Ivanu Bernáthovou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu