Nepovolená recyklace v Krásné Studánce

14. červen 2007
Pod kůži

V liberecké čtvrti Krásná Studánka se v těchto dnech strhl boj o lepší prostředí. Obyvatelé dříve velice poklidné čtvrti rodinných domků totiž teď trápí štiplavý zápach asfaltu, hluk projíždějících nákladních aut a také dusivý prach ze dvou nedalekých průmyslových provozoven. V areálu polorozpadlého statku se drtí stavební odpad a taví asfalt a jak zjistila reportérka Ivana Bernáthová, žádná z firem nemá na tuto činnost povolení Krajského úřadu v Liberci.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Krásná Studánka je jedna z nejhezčích čtvrtí Liberce. Domky jsou tam obklopené zelení, je z nich výhled na Ještěd a donedávna měli obyvatelé záviděníhodný klid. Teď jezdí po rozbité silnici vedoucí na statek těsně u zdí rodinných domů desítky nákladních aut denně. Vozí do polorozpadlého areálu hromady sutě, okenní rámy z rekonstruovaných panelových domů a taky kusy asfaltu.

Daniel OTTO:
Praskají stropy, praskají zdi, teď zrovna děláme rekonstrukci baráku, zpevňujeme to, protože už máme strach, že nám to spadne na hlavu. A to nejsme jenom my.

Libuše OTTOVÁ:
Takže se klepou domy, asfaltový komunikace se stává cesta prašná, takže ta prašnost je naprosto neúnosná.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Říkají Libuše a Daniel Ottovi, kteří spolu s dalšími lidmi z Krásné Studánky založili občanské sdružení. Bojují proti nadměrnému hluku, prachu a taky zápachu. V areálu se totiž mimo jiné recykluje asfalt.

obyvatel Krásné Studánky:
Jsou to mobilní takový kotle, kde se nějak taví asfalt, strašně to smrdí, děje se to v sobotu, děje se to v neděli, je u toho dost značnej hluk, čili prostě obtěžuje to velice moc. Bylo tady původně mluveno jenom o tom, že by tady mělo bejt sběrný dvůr, kde se odpad bude likvidovat tříděním, pouze roztřídí a odveze. Ne zpracuje. Takhle nám to bylo řečeno, když to tady vznikalo.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Připomíná další z rozzlobených občanů Krásné Studánky, jeho soused František Panych si stěžuje i na to, že občas v areálu hoří.

František PANYCH:
Pálili to na zahradě, tam prostě nemůžete být, poněvadž byste byla otrávená.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Libuše Ottová běhá kvůli těmhle problémům už řadu měsíců po úřadech. Nicméně úředníci ji prý odkazují jeden na druhého.

Libuše OTTOVÁ:
Sice kraj povoluje sběrný dvůr, ale záležitost dopravy, řeknou, stěžujte si na odboru dopravy na městě. Když si stěžujete na životní prostředí, v naší kompetenci je, mi řekli, dát třeba pokutu, ale to, jestli to bude povolený nebo nebude povolený je záležitost krajskýho úřadu. Chodím jak v pohádce kohoutek se slepičkou od úřadu k úřadu, všude vás někam odkážou a nikdo nic neřeší.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Lidé z Krásné Studánky chtěli vědět, jestli firmy provozující sběrný dvůr mají na tavení asfaltu nebo na drcení odpadu povolení. Na Krajském úřadu v Liberci nakonec zjistili, že firmy žádné platné povolení nemají. Tady je krátký záznam z narychlo svolaného jednání na krajském úřadu, na které včera přišli Čestmír Nekvasil z ochrany ovzduší, Jitka Šátková z odboru posuzování vlivu na životní prostředí a Květa Neklasová z odboru nakládání s odpady.

Čestmír NEKVASIL, odbor ochrany ovzduší:
Oni měli nějaké úkoly, koukám, který nesplnili, jo.

osoba:
Bylo to ale povolení ke zkušebnímu provozu s termínem do prvního března 2007.

Čestmír NEKVASIL, ochrana ovzduší:
No, a já jsem žádný jiný nevydával.

osoba:
A je tam poznámka, tady, když se podíváte, že po tomto datu nelze předmětný zdroj provozovat bez dalšího povolení.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Takže v podstatě jediné, co mohou obě firmy v areálu legálně dělat, je podle krajských úředníků skladování ve sběrném dvoře.

osoba:
Kterej je účelnej jenom na výkup, krátkodobé držení těch odpadů, tady opravdu nevidím žádné fyzikálněchemické úpravy k energetickému využívání nebo odstraňování ostatních odpadů.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Majitel firmy, který provozuje ve statku drtičku stavební suti František Drešer se k záležitosti nechtěl vyjadřovat s odvoláním na svůj odjezd do zahraničí. Majitel firmy na recyklaci asfaltu Raul Jingling mi řekl, že zažádal v souvislosti s tavením asfaltu o tři povolení, ale ani jedno nedostal, přesto mobilní recykléry na asfalt provozuje ve statku dál. Podle jeho názoru totiž moderní certifikované recykléry neznečišťují životní prostředí.

majitel firmy:
Byla tady několikrát inspekce životního prostředí, k ochraně ovzduší, byli tady odpadáři, je to takový v podstatě víceméně našli tady jedinou závadu, a to nebyl souhlas s provozem zařízení.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
No, a to je jádro pudla. Povolení na provoz firma nemá, ale přesto jede dál. Včera do areálu v Krásné Studánce přišla Danuše Hráská z České inspekce životního prostředí. Ta bude nyní ověřovat, jak je to s platností všech povolení a pokud dostane od krajského úřadu oficiální vyjádření o tom, že žádná platná povolení neexistují, může zahájit správní řízení a udělit pokutu.

Danuše HRÁSKÁ, Česká inspekce životního prostředí:
Ta sankce je tam podle novely zákona do deseti milionů.

Spustit audio

Více z pořadu