Neobvyklou výstavu o covidu připravil pro klienty Domov důchodců ve Dvoře Králové nad Labem

19. leden 2021 08:45

V životě každého z nás jsou chvíle, na které nevzpomínáme zrovna rádi. Mezi ně u mnohých bude možná patřit i část minulého roku, kdy postihla celou planetu pandemie koronaviru a dotkla se většiny z nás. Celé období se rozhodli netradičně připomenout v Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem.

Zatímco jinde se na těžké období pandemie snaží zapomenout nebo si ho všímat co možná nejméně, ve Dvoře si náročné chvíle shrnuli na několika výstavních panelech. Přehlídka začíná u statistiky nejtěžšího období loňského roku, kdy se naráz nakazila polovina personálu i klientů, někteří z nich i zemřeli.

Čtěte také

Ve vestibulu Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem je docela rušno. Za normálních okolností by tady návštěvníky vítaly panely s neobvyklou výstavou.

„Ta výstava je o tom, jak celé to koronavirové období zvládáme a jak ho řešíme. Je o pocitech zaměstnanců i klientů. O tom, co o nás kdo napsal, a samozřejmě je doplněna i fotografiemi," říká ředitelka domova Ludmila Lorencová.

Čtěte také

Na druhé straně vstupní haly výstava ještě pokračuje.
„Máme tady asi sedm panelů. A informace jsou seřazeny chronologicky po dnech, kdy jsme dávali nějaké věci na facebook. Měli jsme tu pána, který se přihlásil jako dobrovolník. Byl to reportér, který potom o nás napsal zprávy, co byly zveřejněny. To bylo takové přímé svědectví z našeho domova."

Na vzniku této unikátní výstavy se podílely i dvě dámy, aktivizační pracovnice, Lenka Husáková a Šárka Hofmanová. Ty se pohybují přímo mezi klienty a tak dobře ví, jaký ohlas výstava vzbudila.

Čtěte také

„Klienti si výstavu procházejí a líbí se jim. I když neradi na všechno vzpomínají. Protože to pro ně bylo velice těžké období. Ale myslím, že jsme to zvládli velice dobře. Klienti se těší, že už se můžeme konečně setkávat, chyběla jim rodina. Teď už je to dobré," říká Lenka Husáková.

„Byly tady i hlasy, že bychom neměli takovou výstavu dělat. Ale to bylo spíše od našich zaměstnanců. Protože jak tím procházeli a osobně to znovu prožívali, tak na to příliš vzpomínat nechtěli. Ale potom byly krásné pocity těch uživatelů. Máme tu přímo jeden panel a myslela jsem si, že o tom nebudou chtít lidé mluvit. Protože to období pro ně bylo hodně náročné. Izolace a uzavření na pokojích," doplňuje Šárka Hofmanová.

Čtěte také

Nahlížíme přímo do konkrétních vzkazů.
„Jeden mne osobně hodně zaujal. Nebudu jmenovat, ale je to od jednoho pána: Lidé jsou stresovaní, že za nimi nikdo nemůže, hlavně rodina. Cítil jsem se na nic, jako kdybych byl v kriminále. Vzalo mi to ženu, kterou jsem miloval."

„Ještě abych to upřesnila. To je pán, který k nám přišel a asi po roce přišla i paní. A oni veškerý čas trávili spolu. Paní onemocněla, potom i covidem a odešla mu. Ten příběh mě hodně zasáhl."

Neobvyklá výstava zůstane ve vestibulu Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem až do jarních měsíců. Od června potom bude nainstalována na krajském úřadě v Hradci Králové.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související