Největší inspirací je život. Život sám je román, říká autorka společenských románů

26. duben 2019

Jmenuje se Danka Šárková a na svém kontě má sedmnáct knih. Začínala psát jen tak pro sebe, živila se jako účetní.

Postupem času ale našla okruh čtenářů, kteří mají její literární díla rádi.

Inspirace? Život

Největší inspirací je sám život. Podívejte se, jak žijete, jak žijí vaši sousedé, jak se žije ve vedlejší obci. Myslím, že to je velká inspirace, abych mohla psát román. Život píše román, život je sám román,“ řekla v úvodu autorka společenských románů a cestovatelka Danka Šárková.

Danka Šárková

„No otázku, co lidi čtou, co se jim líbí, odpovědět neumím. Je to individuální věc.“

První článek v časopisu Marien

Danka Šárková chtěla psát od útlého mládí. Na studium žurnalistiky se nedostala, záhy porodila dvě děti. „Psala jsem do šuplíku. Asi ve 33 letech jsem první článek poslala do časopisu Marianne a oni mi ho otiskli. Později jsem psala do ženských časopisů příběhy, pak přišla první kniha, dnes jich je sedmnáct,“ usmála se.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.