Nejkrásnější firemní logo vymysleli studenti ze Žďáru nad Sázavou. Jejich cvičná firma Raindye chce rozzářit svět barvami

Na žďárské Střední škole obchodní a služeb si studenti všimli, že skoro celá třída chodí v černém, a proto se rozhodli nejen své spolužáky, ale i celý svět, trochu rozzářit. Jejich studentská firma Raindye letos vyrábí batikovaná trička i další části oblečení.

Studenti žďárské Střední školy obchodní a služeb chtějí rozzářit svět barvami

„Tento věk miluje černou barvu,“ myslí si jejich učitelka Marie Kubálková, která společně s kolegyní Věrou Houdkovou vede studenty k tomu, aby se o podnikání všechno naučili. Studentská firma je součástí vzdělávání: „V září se studenti rozhodnou, co budou vyrábět, nebo jestli budou nabízet nějakou službu. Studenti jsou osvobozeni od zdanění a některých formalit, ale jinak podnikají se vším všudy, od vedení účetnictví oproštěni nejsou,“ usmívá se. Každý ve třídě se na podnikání nějakým způsobem podílí – ředitelkou firmy je Jiřina Pokorná, jejím zástupcem je Jan Vrabček, ostatní se starají o nákup triček a barev, práci samotnou, ale i marketing a prodej.

„Raindye v překladu znamená něco jako déšť barev. Má to znázorňovat i to, jak kapeme barvy na oblečení“ vysvětluje studentka Michaela Havlíčková. Šimon Haller doplňuje, že nejde o klasické batikování v horké vodě ve velkých hrncích. „Trička se namočí do vody se sodou a solí, potom se smotají a na svázaná trička se barvy nakapávají.“

V dílně studentské cvičné firmy Raindye vznikají i barevné šle

Nejkrásnější logo

Studentské firmy se mezi sebou utkají během školního roku několikrát. Firma Raindye zatím zvítězila v celostátní soutěži o nejkrásnější logo studentské firmy. Letos ještě budou soutěžit se svými výrobky s padesáti dalšími firmami. Z výdělku a sbírky uspořádané před Vánocemi v celé škole firma podpořila Dětské centrum v Jihlavě. 

Spustit audio

Související