Návštěvníků národního parku České Švýcarsko meziročně neubylo. Do Hřenska jich ale přijela jen polovina

20. únor 2024 14:59

Ústecký kraj se spolu s městem Děčín a Správou Národního parku České Švýcarsko rozhodl zjistit přesné počty turistů, kteří loni zavítali na Děčínsko. Chce také porovnat návštěvnosti před a po rozsáhlém požáru, který v červenci roku 2022 zasáhl národní park v okolí Hřenska.

Z dat lze vyčíst celou řadu zajímavých informací – pokud se zaměříme jen na území národního parku České Švýcarsko, pak v Hřensku a jeho okolí klesl turistický ruch ve srovnání s rokem 2019 na polovinu. Návštěvníci mířili hlavně do Edmundovy soutěsky. Ta se na návštěvnosti podílela velkou měrou, ale v současnosti je kvůli nebezpečí pádu stromů uzavřená.

Pokud ale o Jetřichovicko nebo Krásnolipsko, tak tam podle mluvčího národního parku Tomáše Salova návštěvnost naopak vzrostla. Celkově je tedy návštěvnost v průměru srovnatelná s obdobím před epidemií koronaviru.

Ústecký kraj chce podporovat turismus v Českém Švýcarsku i letos

Podle náměstka hejtmana Jiřího Řeháka ze Spojenců pro kraj k návratu turistů pomohla výrazná podpora Ústeckého kraje.

„Z té podpory bude jednoznačně pokračovat dál linka 434, kterou bude kraj platit celý rok. A na příští letní sezónu opět objednáme shuttlebusy, i když s malou změnou. Pokud jde o vouchery a pobyty žáků v přírodě, tak ty letos Ústecký kraj neplánuje,“ shrnul Řehák.

Například položka počty přenocování stojí určitě za zmínku. Když se podíváme na vývoj a změny co do počtu noclehů, pak je zřejmý mírný nárůst. Počet přenocování v hotelích a penzionech se od roku 2019 zvýšil, a to ze 412 000 na 465 000 v roce 2023.

Podle mluvčího národního parku České Švýcarsko Tomáše Salova přibylo i ubytovacích kapacit. „Ve srovnání s rokem 2019 stoupl počet ubytovaných o 12 procent, od té doby se ale také vyvíjely počty lůžkových kapacit – v celém regionu narostl počet lůžek o 25 procent. Přiostřila se tedy také konkurence,“ dodává Salov.

Hoteliéři žádají od vlády kompenzace

I přes tyto údaje chtějí hoteliéři v oblasti národního parku od vlády kompenzace. Zhruba 60 podnikatelů a politiků se podepsalo pod otevřený dopis adresovaný premiérovi Petru Fialovi z ODS. V něm si stěžují na to, že kvůli kůrovcové kalamitě a rozsáhlému požáru jsou v bezvýchodné situaci.

Kvůli uzavření Gabrieliny stezky a dalších v tuto chvíli nebezpečných míst a přístupových cest k nim přicházejí o zásadní finance z turistického ruchu.

Signatářům Fiala odpověděl, že nastalou situaci chápe. Jak ale dodal, bezpečnost turistů ale v tuto chvíli převažuje nad podnikatelskými zájmy.

Spustit audio

Související