Nataša Gollová. Dva životy hvězdy stříbrného plátna

Když se řekne Nataša Gollová, většina posluchačů si vybaví Evu, co tropí hlouposti, nebo film Kristián. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Osud však tuto hvězdu stříbrného plátna neobdařil jenom úspěchy a slávou, ale také smutkem a osamělostí.

Pseudonym zdědila po dědečkovi

Narodila se 27.2.1912 do rodiny úspěšného právníka a politika Františka Hodáče a Adély Hodáčové. Od rodičů dostala do vínku dobré vzdělání a výchovu. Po dědečkovi, slavném historikovi Jaroslavu Gollovi zdědila umělecký pseudonym Gollová.

Po angažmá v Olomouci a Bratislavě zakotvila v Městském divadle na Královských Vinohradech. Srdce diváků si ale získala hlavně jako filmová herečka. Vyprodané sály kin dokázala okouzlovat svou přirozeností, a především komediálním talentem.

Na plátně se objevovala stále méně

Vztah s Wilhelmem Söhnelem, vykonávajícím dozor nad českým filmem a účinkování v německém filmu za Druhé světové války znamenalo po jejím konci několikaletý zákaz vystupování.

Nataša se dál věnovala divadlu, ale na stříbrné plátno se dostávala stále méně. V jejím životě se začal objevovat alkohol a osamělost. Jedna z nejšarmantnějších hereček své generace zemřela 29. 10. 1988 v domově důchodců v Praze-Krči.

V dalších Příbězích z kalendáře se vydáme do Vatikánu, do nejznámější kaple.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Martin Matejka
Spustit audio

Související