Nákup 90 autobusů z Turecka pro ústeckého krajského dopravce řeší antimonopolní úřad

5. listopad 2021 14:00

Nákup 90 nových autobusů pro Dopravní společnost Ústeckého kraje posuzuje antimonopolní úřad. Výběr výrobce autobusů totiž napadnul jeden z neúspěšných účastníků veřejné soutěže. Obchod zhruba za 400 milionů korun se proto zatím zastavil. Krajský dopravce si tak musí autobusy dál pronajímat.

90 nových autobusů má dodat turecký výrobce Otokar. Proti výběru se ale ohradil neúspěšný účastník krajské zakázky. Kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodne, zatím nechtěl mluvčí Martin Švanda předjímat.

Mediální zástupce společnosti SOR Libchvay Jan Nápravník uvedl, že s k podaným námitkám vyjádří v příštím týdnu.

Nové autobusy jsou pro krajského dopravce důležité. „Pro nás je ten nákup nových autobusů naprosto klíčový, abychom mohli nabídnout tu službu a mohli mít jako konkurence konkurenceschopné ceny. Teď ale nemůžeme dělat nic, tak čekáme, až nás ÚHOS vyzve, nebo až odpoví,“ říká náměstek hejtmana Marek Hrabáč z hnutí ANO.

Problémy provázejí nákup nových autobusů už od začátku

Krajský dopravce, který zajišťuje autobusovou dopravu například na Ústecku, Lounsku nebo Děčínsku si musí kvůli chybějícím autobusům vozy pronajímat. Celkově jde až o 130 autobusů.

„Jsou tam ceny kolem 20 či 30 tisíc korun za autobus, který je ale relativně starý pro náš systém, až po autobus za 100 tisíc korun, který je novější, vybavený, s větším počtem sedaček. Ten rozptyl cen je poměrně velký – důležité je i to, že v některých případech pronájmu platí DSÚK i za servis těchto vozidel,“ vysvětlil vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Původně chtěl krajský dopravce nakoupit autobusy Iveco. Z toho ale sešlo a kraj vyhlásil novou soutěž.

S vítězným běloruským výrobcem autobusů se nakonec kraji smlouvu podepsat nepodařilo a uzavření kontraktu s tureckým výrobcem řeší antimonopolní úřad. Pokud se nakonec podaří kraji turecké autobusy zhruba za 400 milionů korun koupit, měl by první vozy dostat zhruba za rok.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související