Na saském Moritzburgu opět připravili výstavu o filmu Tři oříšky pro Popelku

14. prosinec 2015

K Vánocům patří i filmové pohádky. Už mnoho let se na prvních příčkách pomyslného žebříčku vánočních pohádek drží Tři oříšky pro Popelku. Pokud patříte k jejich fanouškům i vy, možná vás potěší, že v Sasku připravili další výstavu o tomto filmu.

Tenhle film, který natočil před více než 40 lety česko-německý štáb, má prostě kouzelnou moc, které podlehli lidé v mnoha zemích. Mezi jeho veliké fanoušky patří například Norové a samozřejmě Němci. I proto se na zámku Moritzburg, kde se Popelka mimo jiné natáčela, konalo v minulosti už pět výstav věnovaných tomuto filmu. Pokaždé přilákaly i tisíce Čechů.

„Výstavy dělá vždycky poměrně malý tým lidí a jsou příležitostí ke spolupráci Čechů a Němců“, říká kastelánka zámku Moritzburg Ingrid Möbius. „Máme radost, že k nám díky nim můžeme pozvat návštěvníky z Čech, aby se podívali na výsledky spolupůsobení Čechů a Němců“, dodává vzletně paní Möbius.

Popelčí výstavy na Moritzburgu se konaly v letech 2009 až 2014. Vloni si pořadatelé dali přestávku a letos přišli s další výstavou. Opět je tu k vidění spousta kopií ale originálů filmových kostýmů, opět se tu lidé mohou dozvědět podrobnosti o natáčení, na programu je i promítání filmu. Oproti předchozím výstavám se návštěvník může ještě více ponořit do Popelčina světa. Třeba zajít do stáje Popelčina koně Juráška, nebo si dokonce projít les, ve kterém Popelka škádlila prince. Je tu také model vodního hradu Švihov, kde se točily scény v macešině domě.

Samozřejmě tu nebudou chybět ani profily jednotlivých herců, třeba Rolfa Hoppeho, který si zahrál krále. Na královském trůně mu sekundovala Karin Lösch. Více se o filmu tři oříšky pro Popelku můžete dovědět na výstavě na saském zámku Moritzburg, který najdete kousek od Míšně. Výstava má otevřeno denně kromě pondělí, od 10 do18 h, pouze na Štědrý den a na Silvestra se otevírá až ve 12. Pokud návštěvu nestihnete do konce roku, nic se neděje. Potrvá až do 28. února.

Spustit audio