Můj děda legionář umřel, když mi bylo 13 měsíců. Moc rád bych si s ním popovídal, říká Jan Jirásek

5. únor 2022

Hostem Lady Klokočníkové je Jan Jirásek, světově uznávaný skladatel soudobé vážné hudby. Také pedagog a bývalý rozhlasák, který pracoval v Českém rozhlase Hradec Králové. Což nikdy neopomene připomenout, protože na ta léta vzpomíná velmi rád.

Jan Jirásek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hudební skladatel Jan Jirásek, rodák z Rychnova nad Kněžnou, studoval na JAMU v Brně skladbu u prof. Zdeňka Zouhara. Působil jako hudební redaktor a producent Českého rozhlasu. Za hudbu k filmům Nejasná zpráva o konci světa a Kytice obdržel dva České lvy.

Při našem posledním setkání před dvěma lety jsme si povídali o radosti psát hudbu, také o opeře Broučci, o tom, že se připravuje hudba k seriálu Zločiny Velké Prahy. A o tom, že skládáš muziku k filmu Perinbaba 2 Juraje Jakubiska. Co se od té doby změnilo?
Stala se spousta věcí. Opera Broučci měla premiéru a řadu repríz. Myslím si, že podle reakcí publika, to dopadlo velice dobře. Pamatuji si poslední představení na konci listopadu, kdy bylo úplně plné divadlo. Což je v dnešní době téměř zázrak.

Dnes je člověk zahlcen médii a různými vlivovými skupinami. Měl by proto hodně naslouchat sám sobě a nenechat se ovlivnit kde čím.
Jan Jirásek, hudební skladatel

A musím říct, že i odezva od zpěváků, muzikantů, sboristů i baletu byla výborná. Takže to mě nabilo takovou dobrou energií.

Co tě v poslední době potěšilo?
Byla to právě ona kladná odezva na Broučky. A teď také práce na nové opeře Komenský, kterou připravujeme se scénáristou Tomášek Jarkovským, také Hradečákem, ředitelem Divadla Drak. A s režisérem Tomášem Ondřejem Pilařem.

Čtěte také

Potom jsem napsal hudbu ještě k jednomu filmu, a to byl Gump - pes, který naučil lidi žít, režiséra Františka Brabce. A na Perinbabě 2 ještě doděláváme poslední úpravy a snad už bude moci jít film konečně do premiéry.

Kdo tě ve tvém profesním životě nejvíc ovlivnil?
Je to spousta lidí a nejsou to jen kolegové z branže. Ale kdybych měl jmenovat, tak velmi mne ovlivnil Fredrick Kaufman, přední americký skladatel. A řada dalších. Příjemně mě překvapilo, když mi zničehonic napsal Angelo Badalamenti, což je autor hudby například ke slavnému seriálu Twin Peaks. Dvorní skladatel režiséra Davida Lynche. Ten mi napsal krásný e-mail.

Když by sis mohl vybrat s kým se setkat, byl by to právě on?
Já bych se chtěl setkat především se svým dědou. Který už je dávno po smrti a já si ho nepamatuji, protože mě bylo 13 měsíců, když on zemřel. Byl to člověk s nesmírně zajímavým osudem. Protože byl legionářem v 1. světové válce, ocitl se v Rusku v zajetí. Patřil do skupiny lidí, kteří se z války vrátili až na sklonku roku 1920.

Čtěte také

Byl to velmi zapálený amatérský muzikant a já jsem v dětství i potom v dospívání cítil, že tam je pro mne určité vakuum. Kdyby on ještě žil, tak by ten můj vývoj byl zcela jistě rychlejší.

Máš nějakou životní filozofii, které se držíš?
Těch životních filozofií je několik. V dnešní době je člověk zahlcen médii a různými vlivovými a zájmovými skupinami. Měl by proto hodně naslouchat sám sobě a nenechat se ovlivňovat kde čím.

V posledních letech mám jen vybranou skupinu lidí, se kterými se radím, když potřebuji. Ale jinak se snažím trošku odříznout od všeho toho balastu, který zahlcuje prostor a co dělá i velice špatnou atmosféru ve společnosti.

Jan Jirásek hostem u mikrofonu Lady Klokočníkové

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s hudebním skladatelem Janem Jiráskem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související