Most chce rozšířit dohled na přechodech u základních škol. Od roku 2019 by měl být u všech

11. září 2018

Most chce lépe dohlížet na bezpečnost dětí na cestě do škol. Tzv. školní dohledová služba, která spadá pod městkou policii, teď hlídá ráno a odpoledne tam, kde děti přecházejí po přechodech na frekventovaných silnicích. Do budoucna by ale členové dohledové služby měli působit u každé základní školy.

Kromě převádění dětí přes vozovku dohlíží také na záškoláctví, kouření dětí v blízkosti školy a dodržování pořádku.

Hlavně ráno je to hodně náročné. „Lidi jezdí jako blázni. Zrovna včera jsem musela uskakovat před projíždějícím autem, jinak by mě srazilo,“ konstatuje Lucie Švandrlíková.

Měla by zasahovat i proti kouřícím dětem, nemůže ale opustit přechod pro chodce. I to je důvod, proč chce mostecká městská policie navýšit počet zaměstnanců Školní dohledové služby.

„Dohled je u většiny škol, ale není na všech přechodech. A to bychom chtěli změnit. Jde o službu, která je hodně přínosná pro děti i pro rodiče. Díky zavedení této služby podstatně ubylo úrazů dětí na přechodech,“ vysvětluje mluvčí strážníků Veronika Loucká.

Teď má školní dohledová služba 12 zaměstnanců. Od nového roku by měl začít nábor nových zájemců tak, aby jich byl dvojnásobek.

autor: jbe
Spustit audio

Související