Moderní centrum pro kardiologii v Liberci

3. říjen 2005
Trendy

Špičková lékařská pracoviště se už nesoustřeďují jen do Prahy, ale i do krajských měst. V Liberci byla například zmodernizována a rozšířena koronární jednotka, která se stala srdcem kardiologického oddělení a základem budoucího kardiocentra. Jak nám řekl ředitel nemocnice Radko Janoušek, šestimiliónová investice do kardiologie zkvalitní péči o pacienty postižené akutním infarktem myokardu a dalšími srdečními onemocněními.

Janoušek: Původně měla koronární jednotka 6 lůžek, nyní je s 8 lůžky, moderně řešená a poskytuje špičkovou péči.

Primář František Holm nám sdělil, ze kardiologické oddělení má 53 lůžek, z toho je 15 monitorovaných pro pacienty, kteří nemusí být intenzivně sledováni a 30 standardních.

Holm: Oddělení se dále skládá ze dvou katetrizačních sálů, kde provádíme invazivní a intervenční kardiologii, program kardiostimulace, implantace kardiostimulátorů, kardiodefibrilátorů, program srdeční ektrofyziologie. Máme také echokardiologickou laboratoř vybavenou moderním přístrojem umožňujícím detailní vyšetření všemi dostupnými sonografickými metodami srdce a velké cévy pacienta.

Někdy je nutné katetrizační vyšetření srdce ke zjištění druhu a závažnosti onemocnění, stanovení nejvhodnějšího způsobu léčby. Podle charakteru nálezu je i možné, že se nemusí operovat a stačí medikamentózní terapie.

Holm: Samozřejmostí je invazivní měření tlaku v malém oběhu metodou pravostranné srdeční katetrizace, pomocí plovoucího balonkového katetru přímo na lůžku, bez nutnosti použít rentgen. Napíchne se podklíčková nebo jugulární žíla na krku a zavede jimi speciální katetr přes srdce do plicnice. Jsou tady defibrilátory, které zevním elektrickým výbojem dovedou zrušit závažnou komorovou poruchu rytmu, nejčastěji komorovou tachykardii či fibrilaci, které pacienta přímo ohrožují na životě.

Po rozšíření koronární jednotky čeká Krajskou nemocnici v Liberci, podle ředitele Radka Janouška, dobudování kardiocentra.

Janoušek: Prioritním požadavkem je vybudování urgentního příjmu, který nám velmi chybí. Pro pacienty, kteří v ohrožení života přijíždějí do nemocnice, potřebujeme mít diagnostiku na jednom místě společně s odborníky. Bylo by tam také zázemí s 5 operačními sály. Studii stavby už máme připravenou.

Pavilón poskytující urgentní péči bude stát kolem 750 milionů korun. Liberečtí krajští radní už tento záměr odsouhlasili. Nyní se budou hledat finanční prostředky.

Spustit audio

Více z pořadu