Mladí lodníci se vrací k výuce na unikátní dílenskou loď v Děčíně. Učí se tam třeba splétat ocelová lana

27. duben 2021 16:42

Od pondělí 26. dubna mohla po uvolnění protiepidemických opatření začít praktická výuka také na lodním učilišti v Děčíně. Žáci se po několika měsících vrátili na unikátní dílenskou loď, která kotví v přístavu v Rozbělesích. Studenti návrat dílen vítají. Speciální dovednosti, jako třeba vázání a splétání ocelových lan, se online učit nemohli.

Skupina prváků na dílenské lodi u vrátku probírá délku a kondici lan. Jen o kus dál v dílně splétají druháci ocelová lana.

„Tady se učí vyvazovat plavidla, lodnický výcvik, splétání lan,“ vypočítává učitel odborného výcviku Antonín Rydval.

Na praxe se těšili i mladí lodníci. „Je to lepší, chodit sem s kamarády, než po jednom.“ „Je to lepší než minulý rok.“ „Něco jsme dostali online, ale moc jsme se toho nenaučili,“ shodují se.

Většina budoucích lodníků byla po dobu pandemie na nepřetržité praxi

Na střední škole lodní dopravy a řemesel museli také v pondělí ráno testovat všechny žáky, dohromady to bylo asi 120 dětí.

„Máme těch pracovišť několik na různých místech, takže není možné je testovat centrálně. Proto vzniklo testovací centrum asi na 7 různých místech. Samozřejmě ve čtvrtek už to bude zas o něco lepší, protože v tom už budeme zaběhnutí. Tak snad nás to nebude tolik zdržovat a víc se bude dělat ta praktická výuka,“ usmívá se Rudolf Špaček, zástupce ředitele pro odborný výcvik.

Dílenská loď v Děčíně

Z toho, že by letošní třeťáci nebyli na závěrečné zkoušky kvůli distanční výuce připraveni, velký strach nemá.

Třetí ročníky po celou dobu té pandemie v podstatě pořád docházely do firem. Ty firmy měly téměř ve 100 procentech zájem. Studenti v podstatě dělali to, co je bude čekat v praxi, a také to, s čím se teď setkají u praktické závěrečné zkoušky,“ vysvětluje Špaček.

Kromě dovedností na palubě musí žáci lodního oboru zvládnout i strojovnu. Škola chce navíc během dvou let přidat mladým lodníkům další učební předmět – měli by se ve školní kuchyňce učit základy vaření, aby nebyli na lodích o hladu.

Spustit audio

Související