Miroslava Sobková začínala s kontaktními čočkami v Pardubicích

23. září 2021

První kontaktní čočky aplikovala  v roce 1982.  Zákazníkům mohla tehdy nabídnout ze dvou druhů, buď čočky soustružené, nebo lité.  

V roce 1967 skončila střední zdravotnickou školu a pokračovala na nástavbovém studiu optometrie. Ke kontaktním čočkám se dostala náhodou, když ji na semináři v Nýrsku oslovila tehdejší náměstkyně národního podniku Oční optika a nabídla jí, zda by se nechtěla aplikaci čoček věnovat. Byl to nový rychle se rozvíjející obor a mladičkou Miroslavu doslova nadchl. Absolvovala mnoho seminářů a přednášek, mimo jiné i akademika Otty Wichterleho. "Nejen že byly na vysoké odborné úrovni," vzpomíná na vystoupení objevitele kontaktních čoček paní Miroslava, "ale byla to vždycky také velká legrace, on byl šoumen." 

První kontaktní čočky aplikovala v roce 1982, středisko měla v Řehořově vile a na aplikace dohlížel primář z očního oddělení pardubické nemocnice MUDr. Iserle. V celých Východních Čechách byla taková střediska jen dvě, v Hradci Králové a v Pardubicích, a tak vzhledem k zájmu o čočky bylo ve středisku neustále plno. Z Řehořovy vily se později stěhovala do Domu služeb, poté do budovy polikliniky a nakonec do Pernerovy ulice.

Z otce na dceru, z dcery na syna

Už otec paní Sobkové byl optik, vyučil se ještě za první republiky u pardubického optika pana Pavla. Po znárodnění, po roce 1948, byl dlouhá léta vedoucím optiky na dnešní třídě Míru. K němu mladičká Miroslava nastoupila hned po ukončení střední školy. 

Přestože se paní Miroslava věnovala aplikaci kontaktních čoček, souběžně nabízela i zhotovení brýlí. "K čočkám musíte mít vždy i brýle," vysvětluje paní Miroslava, "protože čočky vkládáte do očí na časově omezenou dobu." Za 40 let její práce s čočkami se tento obor velmi proměnil. Dnes si je mohou zákazníci koupit sami po internetu a bez dohledu lékaře či optometristy sami aplikovat. Před touto praxí ale Marie Sobková varuje: "Oči je nutné pravidelně kontrolovat a reagovat na změny, které by v nejhorším případě mohly klienta připravit  o zrak." 

Léta už zhoupla paní Miroslavu do důchodového věku, ale svoje zkušenosti předala synovi, který se více než kontaktním čočkám věnuje výrobě kvalitních brýlí. Natolik kvalitních, že si u něho nechala udělat brýle i paní Miroslava Sobková. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.