Michal Valenta: Ukradené pověsti. Slavné příběhy zasazené do horního koutu Hané

26. listopad 2023

Malíř a prozaik Milan Valenta nás sebe vezme na pouť svým rodným krajem. Putovat budeme současností i minulostí a především vyprávěnkami a pověstmi z horního koutu Hané.

Účinkují: Tomáš Jirman, Jan Fišar, Zdeněk Julina, Jan Ťoupalík, Václav Bahník a Dušan Urban
Připravil: Milan Valenta
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 12. 11. 2023
Natočeno: V roce 2023 v Olomouci

A proč ukradené pověsti? Podobně jako Janáček s Těsnohlídkem ukradli Bystroušku Hanákům, - Bystrouška je přece ze Stříteže, jak ví každý Hanák -, tak autor knihy se rozhodl vypůjčit si příběhy Shakespeara, Mrštíků, Londona či Vančury a na oplátku přenést děje známých příběhů do hanácké krabatiny.

Šest příběhů uslyšíme v podání šesti herců, kteří pospolu kráčejí krajem kolem Mohelnice. V rozhlasové premiéře uslyšíme pověst o písaři z Mohelnice, o cikánském kříži, o Romeovi a Julii ze Střítežského gruntu, o hanáckém Babinském, o trotlu Dolfíkovi a vyprávění o malířově vidění.

Stalo se zvykem psát v úvodu knížky, že autor prohlašuje na svou čest, že všechny události v knize jsou smyšlené a že jakákoliv podobnost se skutečnými, živými či mrtvými, osobami je čistě náhodná, ale kdo zná náš kout Hané, ví, že napsat něco takového byla by čirá lež.
Milan Valenta

Poslechněte si šestidílnou četbu každou neděli v 18:04 od 12. listopadu v pořadu Počteníčko ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc.

Následně ZDE na webu. Nejprve každý díl po dobu jednoho týdne, následně od 25. prosince kompletní porci všech šesti dílů po dobu tří týdnů.

autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka