Máte zájem o děti z Dětského domova?

25. září 2010

V Dětském domově v Nechanicích nyní žije 53 dětí. Všechny se již těší na prázdninové pobyty. Některé děti z Dětského domova vyhovují podmínkám k zařazení do pěstounské péče nebo splňují kritéria adopce. Jiné čekají, zda se v jejich rodinách situace stabilizuje natolik, že by se do nich mohly vrátit.

V Nechanicích se děti v červenci a v srpnu moc neohřejí. Část z nich pojede na určitou dobu ke svým rodičům, většina svěřenců však vyrazí na společné prázdniny. První týdenní pobyt chlapci a děvčata prožijí ve Zlenicích u Čerčan, odkud se přesunou do Velké Úpy, kde si užijí hlavně výšlapů do přírody. Od 28. července do 23. srpna pak zakončí prázdniny na Pastvinách. Sedm dětí trpících poruchami učení nebo chování navíc absolvuje psychorelaxační pobyt.
Děti do Dětského domova přicházejí buď na základě soudního nařízení o ústavní výchově, nebo po vydání předběžného opatření. "Dříve jsme mohli přijímat i děti na dohody. Této možnosti využívali zejména rodiče, kteří museli dlouhodobě odcestovat do zahraničí a neměli jinou možnost ubytování syna či dcery u příbuzných," konstatoval ředitel Dětského domova v Nechanicích Luboš Holeček. Pokud budou mít rodiče tento problém, musejí se obrátit například na střediska výchovné péče.
"Této možnosti se využívá tehdy, když si rodiče dají do pořádku své osobní poměry, a vytvoří-li pro dítě vhodné podmínky," uvedl ředitel Holeček. Dále se nabízí možnost adopce nebo pěstounské péče. Nadobro DD musejí opustit svěřenci, kteří jsou plnoletí a završili střední odborné vzdělání. "Takto odcházejícím se snažíme zajistit ubytování a zaměstnání. Vybavujeme je také nezbytnými drobnými potřebami. Mají i úspory," dodal ředitel.
Zájemci o pěstounskou péči se mohou obrátit na sociální odbor Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. "Zdaleka ne všichni zájemci o pěstounskou péči jsou vhodní, proto musejí podstoupit psychologické vyšetření. Zjišťuje se také to, zda lidé nechtějí být pěstouny pouze z finančních důvodů," tvrdí ředitel Holeček.
Nyní v Dětském domově funguje pět výchovných skupin. Od září, kdy bude vzhledem k nízkému počtu předškolních dětí zrušena speciální mateřská škola, vznikne šestá skupina. Do ní vedení domova zařadí nejstarší svěřence, kteří se budou připravovat na samostatný vstup do života.

Spustit audio