Máte rádi pečené čaje? Pak byste měli zkusit ten z aronie!
V poslední době se do módy dostávají takzvané pečené čaje. Představují velmi jednoduchý způsob, jak téměř bezpracně uchovat ovoce a jak si na něm pochutnat i přes zimu. Obzvláště chutný a obzvláště zdraví prospěšný je pečený čaj z aronie.
Pečené čaje se dají připravovat ze všech druhů ovoce a záleží jen na vaší fantazii a chuti, kolik druhů ovoce použijete a jak je skombinujete.
My vám dnes doporučíme pouze dvoudruhovou variantu, kdy se spojí chutě a vlastnosti aronie a jablek. I když se během pečení téměř zlikvidují vitamíny, z jablek zůstane zachována vláknina a z aronie spousta minerálů a hlavně antokyanů - skvělých antioxidantů, které umí bojovat i s nádorovými buňkami.
Spojení jablečné vlákniny a aronie tak představuje výborného pomocníka pro ozdravení trávicího traktu a pro posílení imunitního systému. Navíc vzhledem k obsahu přirozených cukrů není třeba doslazovat a výsledný produkt je vhodný i pro diabetiky.
Jak na to? Neloupaná jablka nakrájíme na kousky, přidáme stejné množství aronie, dáme na pekáč a vložíme do trouby. Necháme péct asi 30 minut při dvou stech stupních, pak přidáme trochu mleté skořice a pár hřebíčků a necháme v troubě ještě asi deset minut. Pak naplníme do skleniček a zavíčkujeme.
Pečené ovoce si pak můžete kdykoliv zalít horkou vodou a vyrobit tak lahodný nápoj, ale můžete ho využívat i jako marmeládu.
Pokud vás aronie okouzlila svými blahodárnými vlastnostmi, teď v říjnu je nejvhodnější čas k tomu, abyste si její keř zasadili!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.