Máte doma staré dřevěné hračky vyrobené na Novopacku? Můžete obohatit výstavu tamního muzea

28. duben 2019 09:57

Dřevěné kostky, loutky, figurky, domina vyrobené na Novopacku. Tyto a další dřevěné hračky shání vedení tamního muzea, které plánuje na léto výstavu historických hraček ze dřeva. 

Oči dětí, rodičů i prarodičů se rozsvítí v království hraček v Novém Bydžově. A srdce se rozbuší

Nové království hraček v Novém Bydžově

Dnes si budeme v Českém rozhlase Hradec Králové hrát. Protože vás pozveme do úplně nového muzea, které nedávno otevřeli manželé Stuchlíkovi v Novém Bydžově. A je to muzeum hraček, kde si určitě i vy vzpomenete, s čím vším jste si jako malí hráli. 

Rodina Jana Válka a podnik Tofa jsou synonymem hračkářské výroby v Nové Pace a právě jejich výrobky by se na výstavě, která začne 28.června, měly objevit. Více informací přinášíme v rozhovoru reportérky Kateřiny Kohoutoví s ředitelkou muzea Ivetou Mečířovou. 

Novopacké muzeum už za chvíli zaplní hračky. Ovšem musí se nejdříve sehnat. Proto chce vedení zdejšího muzea oslovit lidi. Aby své hračky donesli. 

Dřevěné hračky dýchají svou přirozenou krásou (ilustrační foto)

"Několik lidí se nám již ozvalo. Ať už formou e-mailovou, nebo nás přímo kontaktovali v Suchardově domě. A už mám první počin v banánové krabici až z Olomouce," říká Iveta Mečířová.

Do svých folklórních panenek vkládá Terezie Kalinayová z Vestce poselství krásy textilu

Folklórní panenky Terezie Kalinayové z Vestce

Jsou ze dřeva, na sobě mají kroj s ručně paličkovanou krajkou, a nenajdete dvě stejné. Řeč je o panenkách Terezie Kalinayové, která za jejich výrobu získala ocenění Kladského pomezí za Regionální produkt. Tyto výrobky mají přilákat do kraje turisty. Do Vestce, kde ručně dělané panenky vznikají, se za autorkou vydala reportérka Jana Házová. 

Muzeum zajímají zejména dřevěné hračky. A ty, jejichž historie se váže k Nové a Staré Pace.
"Oslovili jsme firmu Tofa ve Staré Pace, která připomíná onu řemeslnou tradici. Tato firma stále funguje a navazuje na tradici. A samozřejmě v Nové Pace to byly především Válkovy hračky. Ty patří neodmyslitelně k tomuto městu. Jde o loutky a dřevěné figurky. Nás zajímá vše, co se v té dílně vyrábělo."

Kdo má tedy dřevěné hračky na půdě nebo ve sklepě, mohl by pracovníky muzea kontaktovat.
"Určitě, budeme rádi, když nás lidé osloví. My samozřejmě s každým sepíšeme předávací protokol. A v září zase exponáty vrátíme majitelům."

Dřevěné hračky dýchají svou přirozenou krásou (ilustrační foto)

Pokud by někdo měl zájem, stačí přijít do muzea. Nebo se může ozvat také telefonicky či e-mailem.
"Ano, stačí nás kontaktovat. My jsme schopni k lidem přijet. Nemusí oni jezdit za námi."

Na výstavě ale nebudou lidé pouze obdivovat historické hračky. Ale zejména děti budou mít možnost také tvořit.

Čtěte takéMěstské muzeum Nová Paka

"Ano, budeme mít takový tvořivý koutek. Děti si budou moci skládat kostky, budou tam také dřevěné kostky bez potisku, na ty budou moci děti malovat. Prostě zapojí svou fantazii, jak kdo bude chtít. A samozřejmě pomalovanou kostišku si budou moci vzít i s sebou domů," uzavírá rozhovor Iveta Mečířová. 

Zájemci budou mít možnost vidět výstavu až do 15. září.

Spustit audio

Související