Martin Kocián – potížista z Lunetic a rodák z Litvínova

13. září 2023

Vyrůstal bez otce, který v jeho sedmi letech emigroval. Přiznává, že mu v dětství chyběla tvrdá ruka. A na severočeském sídlišti nebyl problém stát se uličníkem, který sbírá dvojky z chování. Mostecký rodák Martin Kocián dostává někdy tyhle známky, alespoň dle veřejných ohlasů, i po čtyřicítce, když už od něj společnost očekává, že se jako bývalá hudební hvězda více uklidní.

Když viděl Martin Kocián v televizi americkou skupinu New Kids on the Block, rozhodl se, že chce být také slavný. V roce 1995 proto s Alešem Lehkým založil chlapeckou skupinu Lunetic, do které pak ještě přibyli Václav Jelínek a David Škach.

Nejdřív zpívali anglicky, ale nefungovalo to. Úspěch přišel až s českými texty, a to bleskový. Píseň Máma z roku 1998 se stala obrovským hitem a Lunetic prodal za tři čtvrtě roku 250 000 desek.

Kocián byl ústřední postavou, ale slávu neunesl. Zejména kvůli jeho nespolehlivosti zapříčiněné drogami a divokým životem se skupina v roce 2003 rozpadla.

Kocián vydal i vlastní desku, ale bez úspěchu. Pak se živil různě, kromě moderování třeba jako číšník, barman nebo řemeslník. Lunetic v roce 2008 činnost obnovil a Martin Kocián s ním krátce vystupoval, ale kamarádi z kapely mu před čtyřmi lety nakonec dali černého Petra. Nedorazil totiž na vystoupení do Varnsdorfu.

Bývalá superhvězda a ozdoba dívčích pokojíčků, která byla před čtvrtstoletím ve správnou dobu na správném místě, si své nové správné místo stále hledá.

autor: Milan Knotek
Spustit audio