Marcela Březinová – zpěvačka nové vlny, rodačka z Podbořan

17. říjen 2023

„Chodila jsem s reportérem zemědělských novin, omráčil mě úrodností Podunajských rovin,“ zpívala v 80. letech s tehdy slavnou skupinou OK Band rodačka z Podbořan Marcela Březinová.

Část dětství žila s rodiči v Libyi, protože tam její otec pracoval jako zubař. Navštěvovala tam americkou klášterní školu.

Poprvé na sebe upozornila v roce 1980 na Mladé písni v Jihlavě, kde získala Stříbrný řetěz. Na Intertalentu v Gottwaldově skončila o rok později čtvrtá.

Právě s OK Bandem, který produkoval na československé poměry avantgardní elektronickou hudbu, zažila asi nejlepší umělecké roky svého života. Skupina vydala několik desek a Miloš Skalka o zpěvačce napsal, že jako jedna z prvních transformovala pěvecké prvky nové vlny do českého ženského vokálu.

V 90. letech vydala Březinová dvě vlastní alba: Každej to má rád a Nesmíš Loudit. Úzce spolupracovala s Leškem Semelkou a Slávkem Jandou. Míru popularity, kterou zažívala jako vokalistka OK Bandu, už ale nezopakovala.

V osobním životě zažila matka dvou dětí vzlety i tvrdé pády. Ačkoliv absolvovala střední zdravotnickou školu, jako sestra nikdy nepracovala. U zpěvu zůstává i po šedesátce, a to také jako pedagožka. Na Mezinárodní konzervatoři v Praze vyučuje jeho interpretaci.

autor: Milan Knotek
Spustit audio