Malá školka z Běstviny zvítězila v celorepublikové soutěži ve sběru starých mobilů

28. březen 2024 09:18

Děti z malé mateřské školy v Běstvině na Chrudimsku vyhrály v celorepublikové soutěži ve sběru starých mobilních telefonů. Mezi 155 přihlášenými školami se školka s 24 žáky stala absolutním vítězem. A ve sběru mobilů zvítězila už podruhé.

Školní vzdělávací program Recyklohraní aneb Ukliďme svět vznikl v roce 2008 a cílem je informovat a vzdělávat žáky a studenty  z celé republiky o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku organizátoři vyhlašují různé úkoly s environmentální tematikou, sběr starých mobilů je jeden z nich.

11 tisíc starých mobilů

Celkem všechny zapojené školy vybrali přes 11 tisíc 200 mobilů. O pořadí školy přitom rozhodoval přepočet vybraných mobilů na žáka. Systém tak dává možnost zabodovat i školám s malým počtem žáků: a to je právě případ běstvinské školky: chodí tam sice jen 24 žáků, ale v přepočtu každý z nich přinesl víc než sedm mobilů.

Ředitelka Andrea Procházková prozradila, jak se jim to podařilo: „My jsme zapojili rodiče, rodiče zapojili veškeré své okolí včetně firem, ve kterých pracují. Jedna maminka stála na vrátnici u velké firmy, kde je asi 300 zaměstnanců, a informovala ty zaměstnance, že kdo co najde, ať to přinese a ona jich přinesla možná 300.“

Čtěte také

Jinak právě Běstvinská školka je v recyklaci velmi aktivní, soutěž ve sběru vyřazených mobilů vyhrála podruhé a ředitelka Procházková dodala, že se zapojují i do dalších programů: „Sbíráme i elektrozařízení, jsme taková malá recykloškolka. Teď odvážíme šest ohromných bagů plných elektrozařízení. Přestože jsme malá školička o 24 dětech, tak jsme úspěšní mezi velkými školami, protože v tom Recyklohraní je zapojených 3000 škol.“

Použitelné části starých mobilů se využívají na náhradní díly, a co zbyde, to se recykluje. Společnost Remobil vyčíslila přínos pro životní prostředí. Díky zapojení žáků a studentů se podle něj podařilo ušetřit přes 400 tisíc litrů pitné vody, což stačí pro víc než 4,5 tisíce lidí na jeden den. Dále se podařilo zabránit emisím odpovídajícím skoro 30 tisícům kg CO₂ do ovzduší a snížit počet ujetých kilometrů osobními vozidly o 180 tisíc km.

Spustit audio

Související