Magazín Experiment ŽIVĚ z rodinné cirkulární farmy u Tábora

27. duben 2024

  • 00:00 Témata Magazínu
  • 00:36 Moderní technologie v zemědělství
  • 07:02 Bioplynová stanice a energetická soběstačnost
  • 12:29 Robotický inteligentní kravín
  • 16:53 Inteligentní skleník pro zahrádkáře
  • 21:17 Cirkulární farmaření

Novákovi provozují od 90. let rodinnou farmu v Oboře u Malšic v jižních Čechách. Na 500 hektarech hospodařili jako většina drobných zemědělců. Pak se ale rozhodli zainvestovat a takřka po dvaceti letech vybudovali kromě farmy na mléko a běžnou rostlinnou výrobu moderní rodinnou farmu s vlastním pivovarem a chmelnicí.

„Když se kolem roku 2005 začala vytvářet legislativa k bioplynovým stanicím, tak tak to byl krok, kdy jsme se rozhodli stavět,“ popisuje ve speciálu Magazínu Experiment hlava rodiny a motor farmy Martin Novák.

Hlava rodiny a motor farmy Martin Novák

„Tenhle impulz nám dal novou možnost hledat to, co následně vedlo k cirkulární ekonomice. K tomu, že se nám povedlo to hospodaření jaksi zacyklit a dát do stavu, v jakém je dnes.“

Farma v mobilu

Běžnou součástí práce na farmě, na jejímž provozu se kromě většiny členů rodiny podílí i několik zaměstnanců, jsou moderní technologie.

„Na mobilu mám aplikace, které mi umožňují sledovat polohu traktorů a práce na poli, mám kontakt s elektrárnou, chodí mi chybová hlášení a aplikace mi umožňují přehled o výkonu motorů nebo o stavu hladin ve fermentorech a podobně,“ popisuje Martin Novák.

Robotizovaný je třeba i proces dojení krav, který dokáže sledovat množství nadojeného mléka nebo farmáře informuje o tom, které krávy se nepřišly nechat podojit.

Robotické dojení

Něco za něco

Technologie jsou podle Martina Nováka v zemědělství velký pomocník, který zlepšuje kvalitu výroby i welfare zvířat. Zavádět je na menších farmách je ovšem složitější, a to zejména kvůli vysokým vstupním nákladům.

„Dneska i slabé traktory na malou farmu jsou velká položka, protože například cena navigace je stejná jak u malého, tak u velkého. Máme to rozhodně těžší než velké podniky,“ srovnává.

Kravín není úplně tradiční kulisa pro živé rozhlasové vysílání

Technologie jsou i částečným řešením nejpalčivějšího problému současného zemědělství, kterým je nedostatek pracovní síly. „Když jsem se sem do Obory přiženil, tak tak tady pracovalo, myslím šest lidí plus zootechnik a krmiváři.

Cirkulární farmaření

Výsledkem mnohaletého úsilí Novákových je do značné míry cirkulární zemědělský provoz. Co to v praxi znamená?

„Cirkulární znamená v kruhu, takže můžeme začít kdekoliv jsme. Teď tedy z kravína – odsud čerpáme kejdu přes dva stupně čerpání na fermentor do bioplynové elektrárny kde, probíhá fermentace, výroba elektřiny a teplé vody,“ popisuje Martin Novák.

„Tuto energii z větší části dáváme do sítě, teplou vodu rozvádíme po vsi, využíváme ji v pivovaru, elektřinu také. A právě pivovar má v letních měsících vysoký výstav a to se krásně doplňuje se spotřebou tepla v domácnostech.“

Manželé Novákovi a moderátoři Magazínu Experiment Speciál o moderním zemědělství Ondřej Vaňura (zcela vlevo) a Martin Pařízek

Zdravý selský rozum

Označení cirkulární hospodaření se hojně skloňuje teprve v posledních letech, podle Martina Nováka ale nejde o nic jiného než o fungování podle zdravého selského rozumu. „Dřív lidé také vše zpracovávali beze zbytku,“ dodává.

Vybudovat to ale rozhodně není jednoduché a trvá to mnoho let. „Musíte mít všecky jednotlivosti pohromadě, aby se ten kruh uzavřel a procesy navazovaly,“ souhlasí farmář.

Jak bude farma Novákových vypadat za 15 let? Jak funguje takzvaný inteligentní kravín? A jde v zemědělství fungovat zcela energeticky soběstačně? Poslechněte si celý Magazín Experiment speciál.

Spustit audio

Související