Lyžařský šampionát a mimořádný dopravní a bezpečnostní režim

12. únor 2009
Zblízka

Lyžařský šampionát v Liberci začíná za pár dní a ve Městě pod Ještědem už začal platit mimořádný dopravní a také bezpečnostní režim. Ke sportovištím a vysokoškolským kolejím v Harcově, kde budou ubytováni sportovci, mohou vyjet jen vozy se speciálním povolením. Dopravní omezení platí i na dalších místech, opatření komplikují život místním.

paní Iva:
Já už teda začínám bejt naštvaná, a to ještě se nic neděje, protože vlastně už před dvěma dny jsem tady nevyjela prostě z domova.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Stěžuje si paní Iva, která bydlí u vysokoškolských kolejí v Harcově.

paní Iva:
Když jsem jako opravdu tady objížděla a nemohla jsem se vůbec dostat z místa, kde bydlím, tak už tam jsem pak na nějakýho pána začala halekat, jako co to má znamenat, že teda všude je buď slepá nebo tam stojí velký auto a já prostě neprojedu. On říkal, že tady to musím vydržet, pak mně poradil někudy, ale viděla jsem, jak tam spousta aut teda bloudí jako kolem těch vysokých škol, je to prostě neprůjezdný.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Pana Martina se zase týkají dopravní omezení u sportovní arény, kde se uskuteční slavnostní ceremoniály, mistrovství a doprovodné programy.

pan Martin:
Já bydlím v ulici 28. října u arény kousek a vlastně teď se nám tam objevila značka zákaz zastavení, která tam v životě nebyla a já doufám, že to je jenom na to období toho mistrovství, protože jinak nám to komplikuje strašně život, jak nám parkování u domu, tak vlastně vedle nás je cukrárna, tam vlastně staví zákazníci.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Šéf pořadatelské sekce doprava Tomáš Pochop vysvětluje, že dopravní omezení jsou tady kvůli tomu, aby nedošlo během mistrovství k dopravnímu kolapsu.

Tomáš POCHOP, šéf pořadatelské sekce doprava:
Ty uzávěry nejsou směrovány nikdy proti občanům Liberce, ale jsou dělány právě proto, aby nedocházelo k takzvanému divokému parkování přijíždějících návštěvníků, to znamená, aby skutečně návštěvníci, kteří přijedou pouze na šampionát, odparkovali na určených parkovacích plochách a odstavných parkovištích a aby nenarušovali běžný chod.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Řidiči se podle Tomáše Pochopa nejčastěji potkají se značkou zákazu vjezdu s dodatkovou tabulí, která umožňuje vjezd rezidentům.

Tomáš POCHOP, šéf pořadatelské sekce doprava:
Všichni, kdo tam do toho místa potřebují vjet, tak samozřejmě mají právo, to znamená, ať už jsem rezidentem, ať už se umím prokázat občankou, nájemní smlouvou, čímkoliv nebo firma, že tam prostě provozuje dodavatel, že tam něco veze, prostě budou se dělat namátkové kontroly k tomu, jestli skutečně ty lidi tam mají právo do té oblasti vjet.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Tomáš Pochop se vyjádřil i ke speciálnímu režimu u vysokoškolských kolejí, které omezí obyvatele okolních rodinných domů, včetně paní Ivy.

Tomáš POCHOP, šéf pořadatelské sekce doprava:
Bohužel situace ve světě je taková, jaká je, a z důvodu bezpečnosti došlo k tomu, že harcovský koleje jsou ve zvláštním bezpečnostním režimu, to znamená, že tam dochází trošku k razantnějším opatřením a to tak, že zespoda od kolejí je skutečně umožněn vjezd pouze těm, který mají jakoukoliv vjezdovou kartu spojenou s organizačním výborem.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Náměstek severočeského policejního ředitele Milan Franko vysvětluje, proč jsou bezpečnostní opatření u kolejích, kde budou ubytovány sportovní výpravy, tak mimořádná.

Milan FRANKO, náměstek severočeského policejního ředitele:
Tam jsou země rizikové, což je Izrael, Spojené státy, Velká Británie. Země, které čelí útokům teroristickým.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Bez akreditace by podle Milana Franka neměl nikdo přes ochranku proklouznout.

Milan FRANKO, náměstek severočeského policejního ředitele:
To znamená, že i pracovníci, kteří na vysokoškolských kolejích budou pracovat, anebo tam jsou v pohostinské činnosti, které jsou v těch jednotlivých budovách, je to s nimi dohodnuto, budou to osoby akreditované s přístupem, včetně zajištění zásobování, protože musíme zabezpečit tyto zásobování do menzím, kde se bude vyvařovat zhruba pro necelou tisícovku těch závodníků a týmů.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Bezpečností opatření kvůli šampionátu každým dnem zesilují, a to nejen proto, že už do Liberce přijíždějí první výpravy, ale také kvůli výstřelkům vandalů. Ti mají například na svědomí pokus o zničení sněžných děl u běžeckého stadionu ve Vesci a taky zapálení mobilních toalet na jednom z přilehlých parkovišť. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Liberec.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio