Lukáše Krpálka zavalily děti v Peci pod Sněžkou otázkami. Proč si vybral ze všech sportů judo?

1. únor 2018 10:55

Do Krkonoš v zimě nejezdí jen lyžaři, ale i judisté a dokonce ti nejlepší. Lukáš Krpálek, olympijský vítěz a mistr světa, zavítal mezi školáky do Pece pod Sněžkou. Děti měli možnost v rámci besedy poznat jeho vztah k horám, ale i to, jak se připravuje na zápasy v letošní sezóně. 

Dlouhým potleskem přivítaly děti olympijského vítěze. Jen co se posadil, padala jedna otázka za druhou. „Jaký chvat vám pomohl k vítězství?" „U mne byly vždy hrozně oblíbené techniky na zemi, kde porážím ty soupeře," odpovídal Lukáš Krpálek.

A proč si vybral ze všech sportů zrovna judo?

„Já jsem si vybral judo vlastně docela náhodou. My jsme chtěli dělat s bratrem karate. A naléhali jsme na strejdu, aby nás tam přihlásil. Pak jsme po třech týdnech teprve zjistili, že to není oddíl karate, ale juda," směje se olympijský vítěz Lukáš Krpálek.

„Děti se na to setkání připravovaly. Probírali jsme s nimi otázky, co by bylo vhodné a co ne. Pouštěli jsme si záznamy Lukášových zápasů, aby děti vůbec trochu vpluly do toho juda. Aby věděly, o čem ten sport je," prozrazuje ředitelka školy ZŠ a MŠ Pec pod Sněžkou Dita Mrázková.

Před půlrokem v jejich tělocvičně trénovali hradečtí judisté. A za pronájem místnosti měli školáci slíbenou odměnu.

„Oni neměli kde trénovat, tak jsme jim vyšli vstříc. Pronajali jsme jim naši velice skromnou tělocvičnu. A oni byli tak hodní, že nám za to slíbili tohle perfektní setkání," říká Dita Mrázková.

Lukáše Krpálka zavalily děti v Peci pod Sněžkou otázkami

Lukáš Krpálek, otec malého Toníka, se mezi dětmi cítí velice dobře: „Tady je to ještě o to lepší, že je to v Peci pod Sněžkou. Parkrát jsem tady byl a moc se mi tady líbí. Rád jezdím na hory. Ale dřív jsme sem jezdili na soustředění a dřít, teď sem jezdím odpočívat, když mám třeba volný víkend. S rodinou vyjedeme na hory, já mám moc rád to prostředí a ty výhledy."

Z Krkonoš odjel Lukáš Krpálek pokračovat v tréninku, protože se musí připravovat na turnaj v Paříži: „Je to jeden z nejhezčích turnajů. Já tam hrozně rád startuji. Už mám tam odtud tři medaile, tak bych se rád popral o další."

Další závod v rámci Evropského poháru čeká Lukáše v Praze. To bude začátkem března. Pevně ale věří, že se do Krkonoš zase brzy vrátí.

Spustit audio

Související