Lidé v Přelouči chtějí novou knihovnu, kvůli její výstavbě vznikla i petice

23. březen 2024 11:40

Lidé v Přelouči na Pardubicku chtějí, aby město postavilo novou knihovnu. Radnice kvůli nákladnosti projekt odložila. Na podporu výstavby vznikla i petice, podepsalo ji kolem 600 lidí, kteří si přejí, aby stavba začala co nejdřív. Architektonickou studii má město od roku 2020.

„Asi budeme čekat delší dobu, než se pro to najde větší odvaha. Historie se opakuje, když se připravovala občanská záložna, trvalo to asi deset let, než ji schválili a postavili. A teď jsme na ni všichni hrdí,“ řekl místostarosta Ivan Moravec (Nezávislí pro Přelouč/STAN).

Město se nepouští do nákladného projektu, protože nemá plnou podporu koalice, dodal místostarosta. „Hodnota investice je veliká. Máme připravenou studii, chtěli jsme zadat projekt. V koalici jsme se na tom ale neshodli. Obě strany jsou zabejčené. Petici iniciovaly aktivnější občanky za pomoci místních spolků,“ řekl Moravec s tím, že by projekt rád uskutečnil, ale je v menšině.

600 podpisů pro kinhovnu

Petici podepsalo kolem 600 lidí, pocházejí z Přelouče a okolí. Zastupitelé se s ní už seznámili. „Jenže petici nikdo nepřišel na zastupitelstvo obhajovat, debata s občany a zastupiteli neproběhla. Petici jsme vzali na vědomí. Mezi námi je rozkol, někteří se obávají, že na knihovnu nebudeme mít peníze,“ řekl starosta Martin Šmíd (Koalice občanů Přelouče).

Město z rozhodnutí zastupitelů v rozpočtu na letošní rok zrušilo peníze na projektování knihovny. „Tím pádem, když se vyskytne šance na dotaci, tak ji nedostaneme, protože projekt nestihneme během chvíle udělat," řekl starosta.

V Přelouči to není první petice, která se knihovny týkala. Vítězný návrh novostavby z roku 2020 je dílem Soni Formanové. Navrhla základní tvar knihovny jako "krabici plnou informací". Její idea se některým lidem nelíbila a v petici se vyslovili pro jiný návrh, který zachovával historickou podobu náměstí. V anketě pak lidé nejvíc hlasovali pro návrh Pavla Maléře, získal 47 procent hlasů.

Návrh architekta Pavla Maléře se nejméně odchyluje od stylu původní architektury náměstí

Knihovna by měla stát na centrálním náměstí. Stavbě by předcházela demolice domu č. p. 27 z roku 1923, který nemá památkovou ochranu. Na uvolněném místě by pak měla vzniknout novostavba. Před více než rokem byly odhadované náklady do 120 milionů korun.

„Petice se bránila budově, kterou vybralo zastupitelstvo. Návrh Maléře navrhoval zachovat z historické budovy pouze čelní stěnu. A za tím by se postavila moderní budova. My respektujeme, že u zastupitelů vyhrál jiný návrh,“ řekl Moravec.

autoři: pta , wol | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související