Lesníci likvidují kůrovce, v lesích rozmístili tisíce otrávených sítí

27. květen 2019 11:15

I když v posledních dnech zapršelo, boj s kůrovcem nekončí. Jenom v Pardubickém kraji státní lesy loni vytěžily 360 tisíc metrů krychlových kůrovcového dříví a plán na letošní rok počítá s podobným objemem.

Lesníci proti těmto broukům bojují různými způsoby. Stále častěji ale používají i speciální sítě, které jsou napuštěné jedem. „Jak je po deštích, tak je to docela spláchnuté, ale tohle je kůrovec,“ ukazuje lanškrounská lesní správkyně Jana Trejtnarová na malý váleček.

Hromada klestí je přikrytá sítí a na ní je velký nápis: ošetřeno insekticidem, nedotýkat se. „Je to vysloveně kontaktní, takže je potřeba, aby si na tu síť kůrovci sedli a aby na ní chviličku pobyli,“ vysvětluje systém Trejtnarová.

Lesníci používají proti kůrovci sítě napuštěné insekticidem

Pod sítí je pytlíček s feromonem, který kůrovce láká. „Podle výrobce by síť měla být funkční po celé vegetační období,“ říká správkyně a zároveň varuje lidi před kontaktem se sítí. „Rozhodně se nedotýkat, nesnažit se to zkoumat. Je to vysoce dráždivá látka.“

O kus dál v lese je umístěna další síť, která přikrývá kulatinu. „Tady jsou ponechány výřezy dřevní hmoty, které byly čerstvé a voní. Na síti je vidět spousta brouků, kůrovců, kteří na tom zůstali. Ve chvíli kdy přestane pršet a vysvitne sluníčko, ohřeje se vzduch a bude teplota kolem 18 – 20 stupňů, tak se domnívám, že bychom viděli, jak létají kůrovci na síť, nalákáni feromonem,“ uzavírá Trejtnarová.

Sítě proti kůrovcům používají státní lesy už několik let, ale zatímco v letech 2016 a 2017 jich bylo celorepublikově jenom pár stovek, loni už jich bylo přes 2,5 tisíce a letos jich bude zřejmě ještě víc.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související