Kvůli nedostatku vody zruší zřejmě jihočeští rybáři jarní výlovy některých rybníků

19. únor 2020 16:18

Jihočeským rybářům v rybnících schází 25 až 50 procent vody. Od podzimních výlovů téměř nepršelo a potom přišla zima bez sněhu. Voda do rybníků nenatekla, což může rybářům zkomplikovat jarní výlovy.

„Když se rozhlédneme po rybníku Dvořiště, vidíme rozsáhlé písečné pláže, které ale záměrně naší snahou nevznikly,“ ukazuje asistent výrobního ředitele Rybářství Třeboň Tomáš Brabec.

Dno rybníka je obnažené po celém obvodu. „Obnažuje se v šířce zhruba 15 až 20 metrů. V rybnících, na kterých hospodaříme, chybí asi 25 procent vody, tato situace trvá od posledních výlovů loňského podzimu,“ dodává.

Tento týden sice trochu zapršelo, ale na hladinách rybníků se to neodrazilo. „Půda je rozmrzlá a veškerá dešťová voda se do ní vsákne a k nám už žádná nedoteče,“ vysvětluje Tomáš Brabec.

Nedostatek vody může mít vliv i na následné hospodaření. „Jednak se to může odrazit tím, že se rybníky na jaře lovit nebudou. Hospodaření bude omezeno jak obsádkou, tak dalšími rybářskými zásahy,“ říká Tomáš Brabec.

Čtěte také

Pokud bude nedostatek vody přetrvávat i v letních měsících, může to podle něj ohrozit i zdraví ryb. „Nedostatek vody může v létě způsobit problémy s kyslíkovými deficity a mohlo by dojít k případným úhynům,“ uvádí.

I když je v současné době srážek minimálně, do třeboňských rybníků voda stále přitéká – díky Zlaté stoce. „Jako by Štěpánek Netolický, který před 500 lety dokončil stavbu Zlaté stoky, tušil, že se ve 21. století budeme potýkat s nedostatkem vody na našich rybnících. V současnosti zajišťuje Zlatá stoka alespoň minimální průtok vody,“ říká Tomáš Brabec.

Aby se voda dostala i do rybníků, které Zlatá stoka nenapájí, muselo by podle rybářů aspoň týden pršet.

Spustit audio

Související