Květoslava Patočková – slavná léčitelka a dobrodějka z Pasek nad Jizerou

21. prosinec 2023

Říkalo se jí Semilská bába. Ve svém podlouhlém domě pod náměstím v Husově ulici léčila desítky let a podle pamětníků pomohla tisícům lidí. Řeč je o slavné léčitelce a bylinkářce Květoslavě Patočkové.

Narodila se v roce 1912 Pasekách na Jizerou. Do Semil se přestěhovala s rodinou rok po válce. Jezdili za ní i lidé z okolních měst a okresů. Byli mezi nimi dokonce i lékaři, kněží či univerzitní profesoři.

Návštěvy přijímala v malé komůrce plné sošek a obrázků svatých. Nemocní často stáli dlouhé fronty, posedávali v kuchyni nebo na chodbě.

Květoslav Patočková byla silně věřící, a když jí někdo dal peníze, odnesla je do kostela. Lidé jí z vděku nosili i jídlo, takže prý nemusela vařit ani nakupovat.

V jednom rozhovoru prozradila: „Když ke mně někdo přijde, podívám se na toho člověka a okamžitě poznám, co mu chybí. Stejně tak to mohu udělat prostřednictvím dopisu nebo fotografie. Mně už to Pánbůh dal. Poznám to citem, samo mi to přichází do mysli.“

Od Květoslavy Patočkové se učil i známý televizní bylinkář a autor řady knih Pavel Váňa. V lidovém léčitelství pak pokračovala i její dcera Jana Dufková z Jilemnice.

Květoslava Patočková zemřela v Semilech v roce 1991. Místní muzeum jí nedávno uspořádalo úspěšnou expozici.

autor: Milan Knotek
Spustit audio