Kvakoš je volavka, která se ozývá kvákáním. Dvorský safari park chová tři páry těchto nočních ptáků

26. červen 2021 08:23

V Safari parku Dvůr Králové se kvakoši, obývající velkou průchozí voliéru, stali hlavními aktéry nevšedního projektu. Jeho cílem je odchovat zdravá mláďata, vypustit je do volné přírody a dopřát jim zimování v Africe. 

S královédvorským zoologem Michalem Podhrázským spolupracují na tomto projektu kolegové ze zoologických zahrad Hluboká nad Vltavou a Plasy. Přesvědčila se o tom redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Hlasité kvákavé zvuky daly název kvakoši nočnímu, druhu, který je - jak naznačuje jeho druhové jméno - aktivní hlavně za šera. Létá však i v noci a v době výchovy mláďat sbírá potravu i za dne.

V letu jsou charakteristická široká zakulacená křídla a esovitě zahnutý krk. Patří k našim nejkrásnějším volavkám. Křídla jsou popelavě šedá, hřbet a týl černé, spodina bílá. Ve svatebním šatu mají ptáci v týlu několik dlouhých bílých per.

Kvakoš, volavkovitý pták, větší než havran, je téměř kosmopolitním druhem, to znamená, že hnízdí na všech kontinentech kromě Austrálie.

Dvorský safari park chová tři páry kvakošů nočních

Kvakoši hnízdí v bažinatých a rybničních oblastech s křovitými nebo stromovými porosty ve vodě nebo v bezprostřední blízkosti vody. Kvakoš noční hnízdí pospolitě v koloniích. Nejznámější a také největší a nejstarší je kolonie v zámeckém parku v Lednici na jižní Moravě.

Čtěte také

Kvakoši přilétají na hnízdiště koncem března nebo začátkem dubna. Stavbu nového hnízda či úpravu loňského zahájí samec, po vytvoření páru staví hlavně samice. Snůšku tvoří nejčastěji 3-4 namodralá vejce, na jejich zahřívání se střídají oba rodiče.

Mláďata se líhnou po 21 až 23 dnech a staří na nich sedí ještě asi 10 dní, protože mláďata nejsou schopna udržet sama svou tělesnou teplotu. Rodiče jim vyvrhují potravu, kterou tvoří hlavně ryby, obojživelníci i hmyz přímo do zobáku. Mladí ptáci se pak obvykle v září stěhují na jih Sahary.

Kvakoš je silně ohrožený, zvláště chráněný pták.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související