Kulturní dům Lidové sady se bude privatizovat

15. únor 2007
Pod kůži

Známý liberecký kulturní dům Lidové sady, známý dříve jako PKO, se bude privatizovat. Rozhodly o tom i přes odpor opozice hlasy městské koalice. Bouřlivé jednání libereckého zastupitelstva jsme sledovali take my. Oddechový areál Lidové sady pochází z roku 1901. Patří k němu kulturní dům s rozhlednou, dětský koutek a v současné době už nevyužívaný přírodní amfiteátr. Několik let areál provozuje soukromá společnost Kulturní služby vedená Petrem Vostřákem. Ten je také jednatelem společnosti, která Lidové sady získá. Je to podle náměstka primátora Ondřeje Červenky uvedeno ve schválené společenské smlouvě.

Ondřej ČERVENKA, primátor města Liberce:
Kterou vlastně uzavírají Kulturní služby Liberec, s. r. o. a statutární město Liberec, kdy zakládají vlastně společnost, která by měla mít následně v majetku právě celý ten areál.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Ondřej Červenka říká, že tento ekonomický model umožní lépe získávat dotace.

Ondřej ČERVENKA, primátor města Liberce:
Přímo na tu památkovou péči, tam je spíš větší pravděpodobnost získat nějaké prostředky z rozpočtu státního. Je zde určitý předpoklad, že bychom mohli s některými projekty, které Lidové sady připraví, si dosáhnout i na evropské peníze.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Jaroslav Morávek z KSČM se postavil proti návrhu koalice, kterou tvoří ODS a ČSSD.

Jaroslav MORÁVEK, zastupitel /KSČM/:
My jsme navrhovali, že řešení Lidových sadů bychom viděli přidružení pro zoologickou zahradu a že by se mohly vytvořit podmínky pro to, aby i zoologická zahrada mohla třeba řešit i potřeby kulturního zařízení. A chceme především uchovat Lidové sady v majetku města.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Před privatizací kulturní památky varovala i Květa Morávková ze Strany zelených.

Květa MORÁVKOVÁ, zastupitelka /Strana zelených/:
Nebyl předložen podnikatelský záměr, to znamená, že není vlastně jasné, co je cílem fungování toho nového s. r. o., a zatím jsme nebyli přesvědčeni o tom, že by měla tato nová společnost lepší přístup k evropským fondům než vlastník současný, to znamená město Liberec, protože bude mít i možnost získat větší procento vlastně opravdu prostředků z Evropské unie oproti tomu, když to bude podnikatelský subjekt. A my se domníváme, že přestože je to manažersky náročnější, tak je vždycky dost času na to založit tu společnost s jasným podnikatelským a ekonomickým záměrem, aby bylo jasné, kde je to výhodnější a kde je to nevýhodnější pro město. V tuto chvíli je to předčasné rozhodnutí a my si myslíme, že to je velké riziko pro město.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Schválená společenská smlouva se vůbec nelíbí bývalému zastupiteli, podnikateli Miloši Weinerovi.

Miloš WEINER, bývalý zastupitel, podnikatel:
Město dává majetek za víc než padesát milionů, soukromá firma dává jeden milion ne v penězích, ale v know how, vzápětí se dělí zhruba půl na půl a ten člověk, který je tam nájemcem, nebo ta firma, dál bude požívat dotace od města, takže nebude vlastně podnikat, nebo neumí ani podnikat, protože dělá kulturní činnost. No, a kdyby to zkrachovalo, tak dostane jeden díl a devět dílů zpátky dostane město. Obchodně je to padlý na hlavu, tenhle ten záměr a spousta lidí si o tom myslí, že je to další problém, černej nějakej kostlivec tady ve skříni tak, jako v Liberci už jich je dost.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
I když bude ve společnosti dozorčí rada, Miloš Weiner se obává, že to stejně není dostatečná pojistka proti vytunelování.

Miloš WEINER, bývalý zastupitel, podnikatel:
Ta kontrola je pofiderní, protože rada pověří někoho, kdo tam bude v nějakém dozorčím orgánu fungovat, ale už nemůžou rozhodovat o tom majetku, jenom můžou přihlížet. V případě, že město se zaváže na další rekonstrukce tohohle majetku a buď tam bude garantovat penězma, nebo půjčí tyto peníze, tak město o všechny tyto peníze může přijít. Jsou tam ještě pozemky a další majetky. Logicky ty nemovitosti můžou časem zmizet v jiných podnikatelských záměrech, budou odprodány. To město vlastně o své lukrativní pozemky a všechno, co okolo toho je, může přijít.

Jiří CHUM, moderátor:
O privatizaci libereckých Lidových sadů, o které na bouřlivém jednání nakonec rozhodla většina městských zastupitelů, informovala Ivana Bernáthová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu