Kulturní akce v Náchodě bude nově organizovat zastřešující společnost

8. červenec 2013

Náchod se snaží vyřešit dlouhodobé problémy s organizací kulturních akcí ve městě. Radnice proto připravuje podklady k založení organizace, která by kulturu v Náchodě koordinovala.

„Slibujeme si od toho, že tato obecně prospěšná společnost by organizovala kulturu ve spolupráci se všemi dnešními kulturními subjekty,“ říká náchodský místostarosta Václav Šubert.

Nové Kulturní centrum Náchodská prima sezóna počítá s rozpočtem přes 3 miliony korun. Za úkol bude mít také shánět finance na kulturní dění, ať už městské, nebo soukromé.

„Jsou to některé významné akce jako Mistrovství republiky v rokenrolu, která byla hodnocena výborně, ale už nebyli schopni to finančně pokrýt, takže zvažují, jestli to v příštím roce provedou. Toto by jim umožnilo, aby se do projektu zapojili, a naše společnost by jim pomohla na to získat peníze a celé to zorganizovat," dodává.

Ředitel budoucí městské společnosti Tomáš Peterka má v plánu vytvořit všem, kdo kulturu v Náchodě organizují, lepší podmínky, udržet stávající kulturní tradice, ale také vytvořit nové. Jedna z nich už podle něj vznikla.

„Pro letošní nultý ročník se to jmenuje Folklorní ostrovy, ale do budoucna bychom to rádi rozšířili na spíše multikulturní a multižánrový festival,“ popisuje. Společnost bude mít také své webové stránky. Podle Peterky ale zdaleka nebudou zaměřené pouze na kulturní dění v Náchodě.

„Chtěli bychom předprodeje vstupenek, to nám bude chvíli trvat. A potom všechny informace, které souvisejí s regionem. Ze začátku to bude jenom kultura, ale máme tady také spoustu turistů, kteří budou chtít najít portál, na kterém najdou důležité informace - kam se jít najíst, kam jít do kina, co dávají v divadle, kde se mohou sportovně, adrenalinově vyžít a co jim daný region poskytuje,“ vysvětluje.

Výčet těchto služeb připomíná služby turistických informačních center. To v Náchodě od 1. července přestalo lidem podávat informace. Jeho provozovatelka v březnu žádala město po mnoha letech spolupráce o smlouvu delší, než jeden rok. Dodnes nedostala žádnou.


Zvětšit mapu
autoři: KS , sib
Spustit audio