Krychlič, pardubický perník, básně, hokej. Před hlavním nádražím v Pardubicích je Poesiomat

17. červen 2023 10:06

Pardubice mají vlastní Poesiomat. Jde o veřejně přístupný přehrávač poezie i hudby místních umělců. A nejen to, v nabídce jsou i zvukové záznamy Velké pardubické nebo Zlaté přilby. Zařízení, které na první pohled vypadá jen jako roura od ventilace, je umístěné nedaleko sochy Jana Pernera před odbavovací halou vlakového nádraží.

Zařízení nemá žádné připojení na elektřinu, je v něm něco jako dynamo a lidé si musí zvukové záznamy „vytočit“. „Zatočíte, točíte, a když to začne svítit, můžete si přepínat skladby. Teď tam bude Cimrman. Ale můžeme zafandit i pardubickému hokeji,“ popisuje dramaturg projektu Poesiomat Martin Šeda.

Přístroj nabízí nahrávky pardubických kapel, různých básníků, Krychliče, recept na pardubický perník nebo nahrávka legendární jízdy Josefa Váni na Železníkovi. „Snažíme se, aby každý ten Poesiomat byl rozehranou identitou toho místa. Třetina až polovina jsou básně pardubických básníků a básnířek.

Hned první možností po zatočení klikou je právě známá pardubická postava Václav Kulhánek zvaný Krychlič: „Lidi by měli hledat to, co je spojuje, co nás spojuje, a ne co nás rozděluje.“

Kultura pro všechny

Autorem celého nápadu je Ondřej Kobza, který zároveň vybral místo u pardubického nádraží. „Původně jsem z Ústí nad Orlicí, žiju v Praze už 25 let. To nádraží je asi nejhezčí, které znám. Chceme trochu konfrontovat i lidi, kteří by si za takovou věcí jinak nepřišli. Kdybychom to dali do nějakého kulturního stánku, tak je to jen pro lidi, co chodí do divadla, na zámek. Je tady takový stav, kdy je na to čas, ujede nám vlak, nebo má zpoždění a čeká. Stav toho, že čekáte, je zajímavý.“

Poesiomat je na pardubickém hlavním nádraží k dispozici nepřetržitě. Stačí si zatočit klikou a vybrat skladbu.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související