Kromě Českolipska už na Liberecku neplatí zákaz rozdělávání ohně ve volné přírodě

11. srpen 2018

Hejtmanství zrušilo zákaz rozdělávání ohně, který v libereckém okrese platil od pondělního poledne. Na Liberecku v noci pršelo, akutní nebezpečí požáru už proto nehrozí. Zákaz dál zůstává v platnosti pro Českolipsko, kde ho hejtman vyhlásil na doporučení hasičů 26. července. 

Na Českolipsku je podle mluvčí krajských hasičů Pavlíny Bílkové dál zakázáno rozdělávat ohně a odhazovat hořící nebo doutnající předměty ve volné přírodě, pálit klestí a zbytky po těžbě dřeva. Nesmí se také pořádat ohňostroje nebo pouštět lampiony přání. Zvláštní podmínky platí pro zemědělce při sklizni na polích, kde jediná jiskra dokáže zničit úrodu i techniku.

"K požárům ve volné přírodě vyjíždíme dvakrát častěji než v minulých letech. Tyto požáry jsou nevyzpytatelné, šíří se hodně rychle. Když hoří v lese hrabanka, není to možná na první pohled vidět, ale jak prohořívá kořenový systém, požár se může schovat a může se za den objevit třeba někde úplně jinde," doplnila mluvčí hasičů.

K požárům trávy či lesních porostů vyjíždějí hasiči každý den. Ve čtvrtek večer likvidovali například požár ve Lvové na Liberecku, kde hořela tráva a les zhruba na hektarovém pozemku.

 

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio