Krajská zdravotní chystá významné investice do nemocnic v Chomutově, Děčíně a v Ústí nad Labem

23. říjen 2019

Krajská zdravotní chystá výrazné investice do tří nemocnic. V následujících letech chce v Chomutově, v Děčíně a v Ústí nad Labem utratit a prostavět na dvě miliardy korun.

Ve všech třech nemocnicích plánuje Krajská zdravotní výstavbu nových operačních sálů. V Chomutově kromě toho půjde také o novou jednotu JIP a pavilon urgentního příjmu.

Nový pavilon emergency bude také v nemocnici v Děčíně, kde má vzniknout ještě nová centrální sterilizace.

V ústecké nemocnici pak mají vedle operačních sálů pro kardiochirurgii vzniknout například i jednotky intenzivní péče.

Podle plánu jsou investice mířené na roky 2020 až 2022. Podle předsedy představenstva Krajské zdravotní Jiřího Nováka ale musí některé investice udělat už letos. To se týká hlavně přístrojů na ústecké onkologii v areálu V Podhájí.

„Ještě letos potřebujeme peníze na onkologii a nukleární medicínu. Tam končí životnost nukleárnímu urychlovači, který stojí 130 milionů korun. To jsou takové základní potřeby, které bychom z toho úvěru chtěli hradit,“ vysvětlil Novák.

Investice vyjdou na zhruba dvě miliardy korun. Polovinu částky zafinancuje Krajská zdravotní z úvěru od Evropské investiční banky. Splátky úvěru i poskytnutí druhé potřebné miliardy pak bude hradit z rozpočtu Ústecký kraj, který Krajskou zdravotní zřizuje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související