Kopřivová semínka – česká superpotravina „za hubičku“

19. srpen 2022

O kopřivě se někdy říká, že je královnou všech bylin. Zatímco na jaře nás zajímají mladé listy, teď posbíráme kopřivová semínka.

Superpotravinou z našich končin, běžně dostupnou na lukách, polích nebo na okraji lesa je kopřiva dvoudomá. Nádherně o ní umí povídat bylinkářka a lektorka zdravého vaření z Knínic Veronika Hájková.

Podle ní má kopřiva řadu léčivých účinků, a to jak při vnějším, tak vnitřním užití.

Jako bylinkářka věří, že kopřivy jsou adaptogenní, což znamená, že pomáhají našim tělům vypořádat se se stresem a podporují nadledvinky, které právě zmíněným stresem drancujeme.

Kopřivy, košík, jarní byliny

Kopřiva má schopnost pročišťovat krev, svědčí srdci i cévnímu systému a podporuje krvetvorbu. Obsahuje také mnoho minerálů, které přispívají ke krásné pokožce a lesklým vlasům.

Kopřiva je dvoudomá, což znamená, že vytváří buď samčí, nebo jen samičí květy. V kuchyni využíváme květy samičí. Semena visí v hroznech a jsou tmavší než ta samčí. Samičí semínka mají tvar do hranata.  

Kopřivy usušíme na stinném místě, poté otrháme listy a ze stonku stáhneme semínka do připravené misky. Pak je promneme v dlaních, přes cedník a uskladníme v uzavíratelné skleničce.

kopřiva

Díky vysokému obsahu cenných látek můžeme kopřivové semínko beze studu zařadit mezi tzv. superpotraviny, takže pokud se ho naučíte správně využívat, ušetříte za nákup drahých a cizokrajných semínek, jako je třeba goji, chia či mochyně peruánská.

Semínka můžete přidávat do studených i teplých jídel. Jsou náchylná na vlhkost, takže při odebírání ze sklenice se vždycky ujistěte, že je odměrka nebo lžíce dokonale suchá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.