Kdy a jak přesazovat trvalky

5. listopad 2021

Trvalky přesazujte, když odkvetou. Ty časné třeba v období okolo Medarda, pozdní až na podzim, po prvních mrazících, nebo klidně příští rok na jaře. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Snad nejlépe, po celou sezonu, prakticky od července až do konce vegetace, se přesazuje denivka. Když se rozhodnete ji přesadit a množit, prostě kus urýpnete, zakrátíte listy na polovinu a přesadíte. Zaléváte, a ona se chytne.

Stejně tak hlíznaté kosatce. Když odkvetou, můžeme je vyrývat a přesazovat. Novinkou možná pro někoho bude, že už jim nezkracujeme listy (ani na zimu) a vysadit je můžeme hlouběji, než se traduje. Hlízy nemusí být zároveň s povrchem.

Mnoho trvalek, při zachování balu, můžeme přemístit v zahradě i v létě.

Pivoňky solidně zalijeme, vyrýpneme i s balem a přesadíme

Trvalky, které listem nepřipomínají kosatce, tedy dvouděložné rostliny, přesazujeme v době, kdy odkvetly. Takže kobercové skalničky, které kvetou na jaře, můžeme přesunout na jiné místo klidně v období Medarda, kdy obyčejně bývá kratší či delší vlhčí období. Popřípadě tehdy, když se počasí začne kabonit a slibuje pár dnů podmračného, chladnějšího počasí. Pršet nemusí, vodu zajistíme my.

I v létě platí už vyřčené. Když další trvalky odkvetou, můžeme je dělit, přesazovat. Třeba i pivoňky, různě velké kobercové trvalky, jarní plamenky (Phlox), turany, kopretiny a podobně. Obecně tyto rostliny solidně zalijeme, vyrýpneme i s balem a přesadíme je na místo předem připravené, zbavené vytrvalých plevelů, pohnojené. Zalijeme, popřípadě rostliny ještě trochu přistíníme (třeba bílou netkanou textilií), a je hotovo.

Po mrazících, v období zasychání natí, přichází období přesazování trvalek kvetoucích ve druhé polovině léta a na podzim. Ty, vzhledem k faktu, že raší později, než rostliny kvetoucí na jaře a na začátku léta, můžeme přesadit klidně i na jaře.

U rostlin přesazovaných, ale i těch, které nepřesazujeme, necháváme nať alespoň 10 centimetrů vysokou. Varuje nás to před jejich zašlapáním a poničením při pozdní podzimní a časně jarní péči o záhony.“

Spustit audio

Související