Josef Seidel – průkopník fotografie a propagátor Šumavy z Lísky u České Kamenice

14. září 2023

Ze slavného filmu Postřižiny si všichni pamatujeme správce pivovaru Francina, který hrdě užíval tehdy supermoderní motocykl Laurin – Klement. V reálném životě měl od roku 1905 stejnou motorku jeden z průkopníků fotografie Josef Seidel, který se narodil v polovině 19. století v obci Líska u České Kamenice. Jezdil s ní po Šumavě, aby se s fotoaparátem dostal rychle na zajímavá místa, v zimě pak využíval lyže.

Josef Seidl se fotografem vyučil a za prací se v mládí toulal po celé Evropě.

Měl těžký život. Všechno se ale změnilo, když se stal roce 1888 vedoucím českokrumlovského fotoateliéru Gottharda Zimmera. Po jeho smrti ho koupil, a celý dům později přestavěl.

Kromě portrétních fotografií zvěčňoval celou Šumavu, včetně úžasných panoramatických snímků. K pořizování barevných obrázků využíval, jako jeden z prvních fotografů u nás, techniku autochromu. Tak vznikaly jeho slavné a žádané pohlednice, které mu přinesly ekonomickou prosperitu a věhlas.

Seidlovým prostřednictvím objevil svět také nejslavnější dílo Mistra Krumlovské madony.

Po Seidlově smrti v roce 1935 převzal jeho živnost syn František. Oba nám zanechali výjimečný soubor fotografií Šumavy, které jsou rovněž jedinečnou obrazovou kronikou česko – německo – rakouského pomezí. Fotografickou živnost Seidlových zrušil v roce 1949 komunistický režim.

V nenápadném secesním domě v českokrumlovské Linecké ulici dnes sídlí Muzeum Fotoateliér Seidl s plně funkčním vybavením z přelomu 19. a 20. století. Návštěvníci se tam mohou nechat vyfotografovat v dobových kostýmech.

autor: Milan Knotek
Spustit audio