Josef Riedel – sklářský král Jizerských hor

12. září 2023

V Hejnicích se v roce 1916 narodil největší sklářský průmyslník v rakousko-uherské monarchii Josef Riedel. Právem se mu přezdívá Sklářský král Jizerských hor.

Byl tak schopný a učenlivý, že ho jeho strýc Franz už v 19 letech ustanovil správcem sklárny na Jizerce. Brzy se oženil s jeho dcerou Anežkou, i když to byla vlastní sestřenice.

Po smrti otce se stala jedinou dědičkou a Josef strýcovu firmu převzal. Nejdřív koupil dva roky starou sklárnu v Polubném. V Kořenově pak postavil přádelnu bavlny a sklářskou huť. Následovala druhá sklárna na Jizerce.

V průběhu 70. a 80. let 19. století se stal majitelem nebo budovatelem i dalších skláren – například v Dolním Maxově, Nové Vsi a Příchovicích. Tam postavil ještě slévárnu bronzu na výrobu forem a nářadí. O pár let později vystavěl navíc továrnu na výrobu perliček.

Jeho výrobky končily u zákazníků v Londýně, Vídni, Berlíně, Konstantinopoli, Paříži i Amsterdamu. Držel vysoké ceny, ale také vysokou kvalitu.

Pouze dva roky po Edisonově patentu instaloval ve svých továrnách elektrické světlo. Jako jeden z prvních v Čechách zavedl soukromou telefonní linku.

Vedení jeho podniků postupně přebírali synové – Riedel měl ze dvou manželství čtyři syny a dvě dcery. Po své smrti v roce 1894 zanechal potomkům pět skláren a tři rafinerie. Přes 100 000 zlatých odkázal v závěti zaměstnancům a chudým či nemocným. Od císaře Františka Josefa 1. dostal Rytířský kříž a od papeže Řád svatého kříže.

Josef Riedl je pohřben v rodinné hrobce v Desné.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.